Detencions massives d'opositors a Putin

La policia acusa els arrestats de desordre públic

La policia russa ha anunciat aquest diumenge l'alliberament de tots els opositors detinguts aquest dissabte durant la jornada nacional de protestes, que va coincidir amb el 65 aniversari del cap del Kremlin, Vladímir Putin. Dels 136 arrestats, la meitat van ser acusats  d'alterar l'ordre públic i hauran d'anar a judici en els pròxims dies. Fonts opositores eleven la xifra de detinguts fins als 300.

La majoria dels detinguts són de la ciutat de Iaroslavl, on exercia de diputat l'assassinat líder opositor Borís Nemtsov, amb 56, mentre que a Sant Petersburg, epicentre de les protestes, van ser enviades a comissaria 38 persones. 

Una nova oposició russa treu el cap


El líder opositor Aleksei Navalni no va poder acudir a la protesta perquè està complint un arrest de 20 dies, fet que va tenir un impacte per reduir la capacitat de convocatòria de l'oposició extraparlamentària.  Amb tot, Navalni es va mostrar satisfet amb la marxa de la jornada, en què hi va haver 36 actes de protesta legals i 26 de no autoritzats, i ha avançat que farà tot el possible per oferir assistència jurídica als detinguts.Les anteriors dues protestes nacionals convocades aquest any per Navalni van congregar desenes de milers de persones i van acabar amb la detenció d'un miler de manifestants aproximadament, gairebé tots a Moscou i Sant Petersburg.

L'opositor vetat

En aquesta ocasió, l'objectiu no era denunciar la corrupció en l'administració pública, sinó exigir la participació de Navalni en les eleccions presidencials del març del 2018, en què Putin buscarà la reelecció. 
El Kremlin i la Comissió Electoral s'escuden en el fet que Navalni té antecedents penals i, per tant, hauria de quedar inhabilitat com a candidat a la presidència, però ell insisteix a prosseguir la seva campanya, per a la qual cosa compta amb el suport d'Occident.

Les protestes no autoritzades no només van ser criticades per les autoritats, sinó també pel partit liberal Iàbloko, que va acusar Navalni de provocar les forces de seguretat per guanyar vots.  Navalni, l'únic polític que pot fer ombra a Putin, acusa el Kremlin de boicotejar-li la campanya presidencial impedint-li durant les últimes setmanes celebrar mítings electorals en diverses ciutats del país.

Més continguts de