Internacional 22/03/2019

Detenen l'expresident del Brasil Michel Temer per corrupció

Se l'acusa d'estar vinculat amb l'operació Lava Jato, que va destapar l'escàndol de desviaments de la petroliera Petrobras

Joaquim Piera
3 min
Michel Temer, en una imatge d'arxiu

São Paolo“És una barbaritat”, va exclamar ahir l’expresident brasiler Michel Temer a un periodista que li va trucar quan la policia federal el detenia a São Paulo per ser traslladat a Rio de Janeiro. Els agents complien una ordre del jutge federal, Marcelo Bretas, que actua en l’operació Lava Jato. Aquest macrocàs de corrupció és el mateix que ja ha condemnat, en dues sentències, el també excap de l’executiu Luiz Inácio Lula da Silva, que actualment compleix una pena sumada de 25 anys de reclusió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la fiscalia, Temer, de 78 anys, és el “cap d’una organització criminal” que porta 40 anys actuant i que hauria desviat, en aquest període, uns 430 milions d’euros de fons públics. L’expresident, que ara no ocupa cap càrrec públic i que no té aforament des del gener, està imputat per corrupció, peculat, blanqueig de capitals, pagaments il·lícits i desviaments a l’empresa pública Eletronuclear, que construeix la central nuclear Angra 3. El grup de Temer fins ara hauria estat cobrant valors il·lícits, amb moviments financers d’ocultació tant al Brasil com a l’estranger.

Nou detinguts més

Ahir, en la mateixa operació policial, van ser detingudes nou persones més. Hi destaquen dos estrets col·laboradors de l’exdirigent: el qui va ser ministre cap de la secretaria de la Presidència i ministre de Mines i Energia, Moreira Franco, i el coronel Lima, un militar a la reserva, amic personal i considerat el seu testaferro.

Temer, que va accedir al poder el maig del 2016 per l’ impeachment a Dilma Rousseff, és una figura que sempre ha estat esquitxada per escàndols. De fet, va aprofitar una presidència molt convulsa, en què va ser incapaç d’executar una agenda reformista, per frenar totes les comissions d’investigació al Congrés. Paral·lelament, l’expresident responia a fins a deu investigacions judicials, les quals, des que va perdre l’aforament, ja són a la primera instància de la justícia federal.

La galopant crisi financera que ha castigat la nova classe mitjana urbana sorgida amb Lula, combinada amb l’atrinxerament de l’administració Temer, va ajudar a catapultar a la presidència l’ultra Jair Bolsonaro, que, tot i ser diputat federal des del 1991, es va presentar com un exponent de la nova política que venia a moralitzar un sistema paralitzat per la corrupció.

Ahir la Borsa de São Paulo va reaccionar i el real brasiler es va devaluar. Analistes de mercats interpreten que les accions judicials contra integrants de la vella política que han fet del fisiologisme i l’intercanvi de favors un modus operandi repercuteixen negativament en l’ambient del Congrés. Aquest clima de fragilitat dificultaria la creació de consensos per aprovar una reforma de la seguretat social molt dura amb els sectors més desafavorits de la població. I aquesta és una qüestió cabdal per a Bolsonaro i el seu equip econòmic, per frenar el dèficit públic i recuperar la confiança dels inversors.

El govern, a través del vicepresident, Hamilton Mourão, ahir president en funcions perquè Bolsonaro està de viatge oficial a l’estranger, va assegurar que la detenció de Temer no influirà en el timing legislatiu de les reformes econòmiques, però va lamentar que “tal com va passar amb Lula” sigui una situació “molt dolenta per al país”.

Un únic suport

L’aïllament de Michel Temer, que va deixar el poder amb uns índexs de reprovació rècord, va quedar encara més palès quan l’únic suport rebut va venir de la seva formació, l’MDB (Moviment Democràtic Brasiler), un partit frontissa molt castigat a les eleccions del 2018, que va criticar “la precipitació” de la justícia.

stats