Detenen el polèmic humorista Dieudonné per disparar contra un funcionari judicial

El secretari judicial havia acudit al domicili del còmic francès per entregar-li requeriments de pagament i denuncia haver rebut trets

L'humorista francès Dieudonné M'bala M'bala va declarar en qualitat de detingut la nit de dimarts a dimecres a la gendarmeria d'Anet. El còmic afronta una denúncia per violència presentada per un secretari judicial que havia acudit al seu domicili d'Eure et Loire, al nord de París, i que denuncia haver rebut trets de bala.

L'humorista va quedar en llibertat a les cinc de la matinada, segons la televisió BFM TV. La seva dona, Noémie Montagne, també va declarar dimarts i va quedar en llibertat sense càrrecs.

Segons un comunicat publicat per 'Le Monde', el secretari judicial s'havia presentat a casa de Dieudonné per presentar-li requeriments de pagament. El còmic i la seva dona es van negar a rebre els requeriments i el funcionari afirma que, mentre marxava, va sentir trets de bala provinents del portal del matrimoni.

D'altra banda, Dieudonné afronta diversos processos judicials per blanqueig i transferències sospitoses. Segons l'emissora de ràdio France Info, tots els procediments han estat centralitzats a la fiscalia de París. La justícia intenta determinar si el còmic va utilitzar donacions que demanava al públic per pagar multes penals i el seu habitatge, que està a nom de la seva dona. Dies abans de comprar la propietat, Noémie Montagne, que s'havia declarat insolvent, va rebre una transferència de 550.000 euros del seu marit. L'humorista té un deute de 65.000 euros amb hisenda per diverses multes. 

Dieudonné, que ha estat condemnat en diverses ocasions per antisemitisme, va renunciar al seu últim espectacle després que la justícia francesa vetés les primeres actuacions, previstes a Nantes i Tours, a instàncies del govern. El còmic, d'origen camerunès, és l'inventor de la 'quenelle', un polèmic gest antisemita que ha guanyat popularitat a França.