Internacional 09/05/2019

Detenen el número dos de Juan Guaidó i se l'enduen amb grua dins del seu cotxe

És el primer arrest des de l'aixecament militar fallit contra Maduro

Agències
2 min
A l'esquerra, el número dos de Juan Guaidó, Édgar Zambrano, detingut aquesta matinada pels Serveis d'Intel·ligència veneçolans per la seva presumpta vinculació amb l'intent de cop d'estat de la setmana passada

CaracasEl Servei d'Intel·ligència de Veneçuela ha detingut aquesta matinada el vicepresident primer del Parlament del país, Édgar Zambrano, número dos de l'autoproclamat president interí Juan Guaidó, per la seva presumpta vinculació amb el grup que va donar suport a l'aixecament militar fallit contra el govern de Nicolás Maduro. Es tracta de la primera detenció d'un parlamentari des que Guaidó va liderar l'intent d'enderrocar l'executiu chavista la setmana passada. Zambrano va avisar per Twitter de la seva detenció, i va alertar que es trobava dins del seu vehicle envoltat per funcionaris del Servei d'Intel·ligència. En negar-se a sortir del cotxe, tal com va continuar relatant la mà dreta de Guaidó a la xarxa social, els funcionaris van utilitzar una grua per traslladar-lo "de manera forçosa" a la seu de l'òrgan d'intel·ligència.

Guaidó va reaccionar davant la detenció i la va qualificar de "segrest". "La dictadura ha segrestat el vicepresident de l'Assemblea Nacional a mans de la seva policia política –ha denunciat a Twitter–. Han arribat a l'absurd d'endur-se'l amb una grua".

L'Assemblea Constituent, cambra que dona suport a Maduro, havia retirat dimarts la immunitat parlamentària a Zambrano i a sis altres diputats per tal de poder dur a terme la seva detenció per la seva presumpta implicació en diversos delictes relacionats amb l'aixecament militar fallit liderat per Guaidó. A part de Zambrano, cap més parlamentari ha sigut arrestat de moment.

Els Estats Units ja han condemnat la detenció de Zambrano, un arrest que consideren "il·legal i inexcusable". L'ambaixada virtual nord-americana a Caracas –els EUA no tenen presència física a Veneçuela des del març, quan van anunciar la suspensió temporal d'operacions a la capital i la retirada del personal diplomàtic– ha advertit que "hi haurà conseqüències" en cas que les autoritats veneçolanes no alliberin el número dos de Guaidó.

Veneçuela està immersa en un context de tensió política des del mes de gener, quan Nicolás Maduro va jurar un nou mandat de 6 anys que no reconeix l'oposició. El 23 de gener, Guaidó, que era el president de l'Assemblea Nacional, es va autoproclamar president encarregat de Veneçuela davant la sorpresa de la comunitat internacional, que a poc a poc li va anar donant suport. Una cinquantena de països reconeixen Guaidó com a president legítim, entre els quals els Estats Units, una bona part de l'Amèrica Llatina i la Unió Europea. Espanya va ser un dels primers països a donar suport al dirigent antichavista, però sense trencar relacions amb el govern de Caracas.

Aznar defensa una "intervenció militar" per donar suport a Guaidó

L'expresident espanyol José María Aznar ha defensat aquesta matinada durant una conferència al Paraguai la necessitat d'una "intervenció" a Veneçuela, encara que no ha precisat de quina mena, perquè el "preu de no intervenir pot ser més alt que el d'intervenir". Aznar ha afirmat que la "consolidació del règim veneçolà" de Nicolás Maduro pot produir un "efecte contaminant a tots els països", especialment a Amèrica Llatina. El polític adverteix que hi haurà "conseqüències" negatives si "el país més important del món", en referència als Estats Units, i la cinquantena de països que donen suport a l'autoproclamat president interí "no són capaços que assumeixi les seves competències".

stats