Detinguts els tripulants del vaixell de la flotilla que portava provisions a Gaza

L'organització denuncia que no saben res d'ells i que Israel està vulnerant el dret internacional

La marina israeliana va interceptar aquest diumenge el vaixell 'Al Awda', de l'anomenada Flotilla de la Llibertat, formada per tres naus amb activistes de diversos països, incloent-hi Espanya, que intentava trencar el bloqueig marítim de la franja de Gaza .

L''Al Awda' (La Tornada, en àrab) va ser interceptat a unes 49 milles nàutiques de la costa de Gaza, després de ser advertit per ràdio que havia "entrat en aigües bloquejades" i que, si no virava, seria "abordat", va explicar  Sandra Barrilaro, portaveu de l'organització Rumbo a Gaza, organitzadora de la flotilla.

Israel intercepta el primer vaixell de la Flotilla que portava provisions a Gaza

Ara, segons ha explicat l'organització aquest dilluns en un comunicat, la majoria de la tripulació i els participants estan detinguts a la presó de Givon. Només dues persones han estat alliberades. "Estem molt preocupats per la seva seguretat i benestar perquè no tenim cap contacte des de les dues de la tarda. Continuem exigint que el nostre vaixell i els subministraments mèdics a bord es lliurin als seus destinataris legítims, la població civil palestina a Gaza", diu el text.

Tot i que les Forces d'Ocupació Israelianes (IOF) asseguren que la captura del vaixell es va dur a terme "sense incidents excepcionals", un dels testimonis, Zohar Chamberlain Regev, diu que en el moment de l'abordatge "soldats emmascarats van atacar les persones a bord amb pistoles Taser i els van pegar. No vam poder recollir els passaports ni les pertinences. Les informacions sobre una intercepció pacífica són falses".

Mentrestant, des de la plataforma Rumbo a Gaza reiteren que "necessiten urgentment saber els detalls dels ferits, la seva gravetat i quin tractament estan rebent". A més, afegeixen que "un atac militar contra un vaixell civil és un acte violent i una violació del dret internacional".

L'organització ha avançat que esperen que els altres dos vaixells de la flotilla –'Freedom' (Llibertat) i 'Palestine'– arribin aquest dilluns a la nit al mateix punt on va ser interceptat l''Al Awda', a 49 milles nàutiques de la costa.

Ajuda humanitària

El vaixell interceptat transporta 22 persones de 16 països i una càrrega valorada en 10.000 euros que consisteix en subministraments mèdics d'urgències, "coses bàsiques com gases, sutura i analgèsics", va explicar a Efe una de les activistes, Lucía Mazarrasa, a bord   de l''Al Awda'. El vaixell porta bandera noruega i pretenia ser un regal per als pescadors de Gaza.

Per experiències anteriors, els viatgers suposaven que serien interceptats per la marina israeliana abans d'arribar a la costa. Cada estiu l a Flotilla per la Llibertat pretén, amb aquesta campanya, cridar l'atenció internacional sobre el bloqueig que pateix Gaza per part d'Israel des que el moviment islamista palestí Hamàs va prendre el poder a la franja el 2007, després de desallotjar les forces vinculades al moviment nacionalista Al-Fatah, que lidera   el president palestí, Mahmud Abbas.

Les embarcacions van salpar d'Escandinàvia a mitjan maig i des de llavors s'han aturat a 28 ports per exigir que Israel posi fi al bloqueig de dotze anys de Gaza i obri el port .