Publicitat
Publicitat

Brasil

Té fama de "dama de ferro"

Dilma Rousseff, la primera dona que presideix el Brasil, governarà sota l'ombra de Lula

Promet "honorar les dones, protegir els més febles i governar per tothom". Ha arribat al poder de la mà de l'expresident i havia lluitat a la clandestinitat contra la dictadura

Rousseff, economista de 63 anys, assumeix el govern d'un país de 190 milions d'habitants, i haurà de superar la llarga ombra de l'expresident Lula da Silva, que la va portar fins a la presidència i deixa el poder amb una popularitat del 87%. La nova cap d'estat era una desconeguda en la política brasilera fins el 2002, quan Lula la va anomenar ministra de Mines i Energia, en el seu primer mandat. En només vuit anys va passar pel Ministeri de Presidència i va guanyar les eleccions en la seva primera candidatura a les presidencials.

Lula, que no podia concórrer a un tercer mandat consecutiu, va defensar el 2009 Rousseff com a successora en el congrés del Partit dels Treballadors (PT), tot i que la dona que des d'avui presideix el Brasil sempre havia tingut un perfil més tècnic que polític. En la seva etapa com a ministra es va guanyar una fama de "dama de ferro", que es va accentuar després de vèncer un càncer justament quan començava a despuntar la seva candidatura presidencial.

La primera presidenta del Brasil és filla d'un immigrant nascut a Bulgària (país que ha celebrat la seva arribada al poder) i una mestressa de casa. De jove havia participat en diversos grups armats que lluitaven des de la clandestinitat contra la dictadura militar (1964-1985), militància per al qual va ser detinguda, torturada i empresonada el 1970.
Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT