Brasil
Internacional 01/01/2011

Dilma Rousseff, la primera dona que presideix el Brasil, governarà sota l'ombra de Lula

Promet "honorar les dones, protegir els més febles i governar per tothom". Ha arribat al poder de la mà de l'expresident i havia lluitat a la clandestinitat contra la dictadura

Agències
1 min
Dilma Rousseff, en l'acte d'investidura. Foto: REUTERS

BrasiliaRousseff, economista de 63 anys, assumeix el govern d'un país de 190 milions d'habitants, i haurà de superar la llarga ombra de l'expresident Lula da Silva, que la va portar fins a la presidència i deixa el poder amb una popularitat del 87%. La nova cap d'estat era una desconeguda en la política brasilera fins el 2002, quan Lula la va anomenar ministra de Mines i Energia, en el seu primer mandat. En només vuit anys va passar pel Ministeri de Presidència i va guanyar les eleccions en la seva primera candidatura a les presidencials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Lula, que no podia concórrer a un tercer mandat consecutiu, va defensar el 2009 Rousseff com a successora en el congrés del Partit dels Treballadors (PT), tot i que la dona que des d'avui presideix el Brasil sempre havia tingut un perfil més tècnic que polític. En la seva etapa com a ministra es va guanyar una fama de "dama de ferro", que es va accentuar després de vèncer un càncer justament quan començava a despuntar la seva candidatura presidencial.

La primera presidenta del Brasil és filla d'un immigrant nascut a Bulgària (país que ha celebrat la seva arribada al poder) i una mestressa de casa. De jove havia participat en diversos grups armats que lluitaven des de la clandestinitat contra la dictadura militar (1964-1985), militància per al qual va ser detinguda, torturada i empresonada el 1970.

stats