Dimarts, Renzi, i dimecres, Hollande i Juncker: l'agenda de la setmana d'Alexis Tsipras

El primer ministre grec afronta una setmana crítica amb una gira per les capitals europees per traslladar les seves propostes econòmiques als socis

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, afronta una setmana crítica amb una gira per les capitals europees per traslladar les seves propostes econòmiques als socis, en un moment de màxima urgència per reprendre les negociacions, ja que la pròrroga del rescat expira a la fi d'aquest mes.

Tsipras es reunirà dimarts amb el primer ministre italià, Matteo Renzi, i dimecres amb el president francès, François Hollande.

En aquestes trobades Tsipras tractarà de recaptar suports sobre les propostes econòmiques que el seu govern exposarà a Brussel·les, i dimecres també es veurà amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

El primer ministre grec ja ha tractat d'apaivagar els ànims a Europa a través de converses telefòniques amb representants de la Unió Europea (UE) en les quals ha reiterat que el seu govern no emprendrà accions unilaterals, sinó que té la intenció de negociar.

Tsipras ha tractat de contrarestar així el malestar que van causar les declaracions del ministre de Finances, Yanis Varufakis, en les quals va assegurar que el govern no considera la 'troica' com a interlocutora vàlida en les negociacions, encara que sí els organismes que la componen, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

El mateix Varufakis va matisar aquestes paraules hores després, en una entrevista amb la cadena pública britànica BBC, en la qual va assegurar que el govern està "ansiós" per asseure's a negociar amb els prestadors.

"El que estem demanant són unes setmanes per engegar propostes racionals que tenen l'objectiu de minimitzar el cost d'aquesta crisi per a la majoria dels contribuents europeus, no solament per als grecs", va destacar.

Temps és, no obstant això, el que més escasseja en les negociacions.

El 28 de febrer finalitzen els dos mesos de pròrroga del pla de rescat que van acordar la 'troica' i l'anterior executiu per aconseguir un acord que doni llum verda a l'últim tram del programa, valorat en 1.800 milions d'euros.

Les negociacions es van interrompre després de la convocatòria d'eleccions generals anticipades i ara és el torn del nou govern d'asseure's a la taula amb els creditors.

Amb la intenció de reiniciar el diàleg, Varufakis també ha emprès la seva pròpia ronda de contactes amb els ministres de Finances europeus i ja es troba a París, on avui es reunirà amb el seu homòleg, Michel Sapin, i en els propers dies visitarà Londres i Roma.

Els nous dirigents grecs viatgen a Europa amb el suport del 67% de la població, segons revela una enquesta publicada avui pel diari 'Avgi' i realitzada per l'institut demoscòpic públic, Issue.

El líder de Syriza, que va guanyar les eleccions amb un 36,34% dels vots, compta una setmana després d'assumir el càrrec amb un 70% d'aprovació, mentre que un 60% es mostra satisfet amb el resultat dels comicis.

Abans d'acudir dimarts que ve a Roma, Tsipras serà demà a Xipre en la seva primera visita oficial a l'estranger, ja que és tradicional que aquesta sigui la primera destinació internacional dels caps de govern grec.

La reunió amb el president xipriota, Nikos Anastasiadis, estarà centrada a repassar temes bilaterals i europeus, així com en la postura dels dos governs cap a Turquia, que té sota el seu control el terç nord de l'illa.