El fiscal del #Metoo dimiteix per acusacions d'assetjament sexual

El demòcrata Schneiderman va dirigir la denúncia contra el productor de cinema Harvey Weinstein

Danny Hakim / Vivian Wang 'The New York Times'

Eric T. Schneiderman, el fiscal general de l’estat de Nova York, que va emergir com l’antagonista de l’administració de Trump, va dimitir la matinada de dimarts [hora a Catalunya] després que 'The New Yorker' informés que quatre dones l’havien acusat d’agredir-les físicament.

En un comunicat, Schneiderman, del Partit Demòcrata, va negar les “greus acusacions” i tot i que va explicar que no tenien res a veure amb la seva conducta professional optava per deixar el càrrec immediatament. El ja exfiscal s’havia eregit com un referent en el moviment de denúncia contra els abusos sexuals a dones #MeToo.

Dues de les dones que van parlar amb la revista, Michelle Manning Barish i Tanya Selvaratnam, van explicar que havien estat escanyades i colpejades repetidament per Schneiderman i que havien necessitat de tractament mèdica. Una altra dona, advocada, va afirmar que va rebre cops a la cara. Una quarta dona va manifestar experiències similars. Totes les dones que apareixien a l’article van coincidir a dir que havien mantingut una relació romàntica amb ell però que en cap cas la violència era consensuada. 

Schneiderman, de 63 anys, va negar totes les acusacions: “En les meves relacions íntimes, he participat en el joc de rols i en altres activitats sexuals consensuades. No he assaltat mai ningú. Mai he participat en sexe no consensuat, que és una línia que no creuaria”, va indicar en el comunicat. No obstant això, fins i tot aliats seus com el governador de l’estat, Andrew Cuomo, li va demanar que dimitís. “Tenint en compte el patró de fets i la corroboració a l’article, no crec que sigui possible que Eric Schneiderman continuï com a fiscal general”, va afirmar el polític demòcrata.

Des del 2017, Schneiderman havia tingut un paper clau en la política nord-americana, portant el govern Trump davant dels tribunals. Ara, intentava un canvi de la llei estatal perquè la seva oficina pogués processar els assessors del president, encara que comptessin amb el seu perdó. Així, sobrevola la incertesa sobre què passarà finalment en aquesta qüestió.

Schneiderman s’havia centrat en els abusos contra les dones. En aquest sentit, va obrir un procés judicial contra l’empresa del productor Harvey Weinstein, que va ser acusat de dècades de mala conducta sexual. “Mai hem vist res tan menyspreable com el que hem vist aquí”, va retreure el fiscal llavors.

Al compte del 'New Yorker', Manning Barish va descriure haver rebut un bufetada de Schneiderman després d’haver estat bevent. Tant ella com Selvaratnam van relatar que diversos dels atacs es van produir després de consumir alcohol. “Va ser horrible. –va explicar Barish- [Ell ] va sortir del no-res. Em xiulava l’orella. Vaig pedre l’equlibri i vaig caure sobre el llit”, va indicar. El relat continuava amb cops i intents per escanyar-la. La seva advocada, Debra S. Katz, va assegurar que només “la fantasia” de Schneiderman podria fer-li pensar que a la dona li agradava aquell tracte. Selvaratnam va dir a la revista que el fiscal habitualment bevia en excés i que amb el pas del temps, va començar a abusar-ne al llit. “Poques vegades teníem relacions sexuals sense que em fes patir”, va dir. Els abusos també eren emocionals i verbals: “M’exigia que li repetís que jo era la seva propietat”.

La defensa de l'exdona

L’exesposa de Schneiderman va assegurar estar sorpresa. “He conegut a Eric durant gairebé 35 anys com a marit, pare i amic”, va dir Jennifer Cunningham, que va subratllar que les acusacions són “totalment incompatibles” amb l’home amb què va compartir la vida, de qui va dir que té “grans valors i és un pare amorós”.

Ningú havia dubtat de les credencials del fiscal en la defensa de les dones. El 2010, com a senador estatal de Manhattan, va presentar un projecte de llei per castigar com a delicte violent l’escanyament i des de la fiscalia va posar en marxa el programa “Coneix els teus drets” per a les víctimes de violència masclista.

La caiguda del fiscal va ser ben rebuda entre files republicanes que van relacionar ràpidament Schneiderman amb els polítics demòcrates. Fins i tot el fill de Trump, Donald Trump Jr., va recuperar un vell tuir de Schneiderman en el qual afirmava: “Ningú està per sobre de la llei”. L’hereu li va respondre:“Què dèies?”.