AMÈRICA DEL SUD

Dimiteix l’ambaixador veneçolà a Itàlia per falta de diners

El diplomàtic atribueix la situació a les sancions nord-americanes

L’ambaixador de Veneçuela a Itàlia, Isaías Rodríguez, ha renunciat al seu càrrec en una carta adreçada al president veneçolà, Nicolás Maduro, després que fa algunes setmanes denunciés els problemes econòmics que travessava l’ambaixada, segons van confirmar ahir fonts d’aquesta seu diplomàtica.

Rodríguez, de 77 anys, que va exercir com a fiscal general de Veneçuela i també com a vicepresident de l’Assemblea Nacional Constituent (ANC), diu en la seva missiva que estarà sempre al costat de la causa de Maduro, encara que reconeix que s’ha “aferrat al chavisme com una taula en aquest oceà de contradiccions que envolta el seu govern”.

“Pot estar segur que afrontaré cantant qualsevol de les morts que m’esperen. Ja no aguanto més! No s’ha respectat l’ambaixada on jo el represento, i tinc 77 anys”, argumenta d’aquesta manera la seva decisió, que assegura que és “definitiva”. A més, afegeix que abandona el càrrec en una situació econòmica difícil. “Me’n vaig [del càrrec] sense rancúnies i sense diners. La meva dona acaba de vendre la roba que li va regalar el seu exmarit per així poder mantenir-nos davant del bloqueig nord-americà. Estic intentant vendre el cotxe que vaig comprar quan vaig arribar a l’ambaixada i, com vostès saben, no tinc un compte bancari perquè els gringos em van sancionar i els bancs italians m’han tancat les portes”, explica a la carta, segons recull l’agència Efe.

L’ambaixador, que diu que ara es dedicarà a ser un “avi”, va informar el 7 de maig passat en una roda de premsa que, “a causa de les mesures adoptades pels bancs internacionals per escanyar el govern de Caracas i que impedeixen la transferència de fons”, fa quatre mesos que no paga el sou als “onze empleats locals de l’ambaixada” ni tampoc el cost del lloguer de la seu diplomàtica a Roma.

El bloqueig bancari també ha paralitzat un acord d’assistència mèdica que Veneçuela té subscrit des de fa nou anys amb l’Associació per al Trasplantament de Medul·la Òssia, segons el qual pacients veneçolans, especialment nens, reben tractament en hospitals italians. L’acord deixa un deute pendent d’uns nou milions d’euros, va explicar l’ambaixador.

La dimissió es produeix just quan Nicolás Maduro va proposar avançar les eleccions legislatives, previstes per a finals del 2020, i va animar l’oposició a participar-hi per mesurar les forces polítiques al país. L’Assemblea Nacional està controlada per l’oposició des del 2015 i s’ha convertit des d’aleshores en un cavall de batalla entre els dos bàndols polítics, fins al punt que el règim l’ha anat buidant de competències i de poder. Per la seva banda, l’oposició ha reconegut Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela perquè considera il·legítim l’actual mandat de Maduro.

La proposta d’avançar les legislatives no satisfà Guaidó, que, a través d’un tuit, va assegurar que no participarà en el que va titllar de “farsa”. Va insistir que l’única solució per resoldre el conflicte i la crisi política veneçolana és que s’acabi la usurpació del poder del règim i que es convoquin unes eleccions presidencials. No obstant això, l’espectre de l’oposició és tan ampli que hi ha la possibilitat que algunes forces optin per concórrer als comicis.

En les últimes setmanes el chavisme ha pogut treure pit per la desmobilització popular en contra del règim, ja que han fracassat les últimes convocatòries de manifestació fetes per Guaidó per exigir unes eleccions presidencials. A més, Maduro recorda que l’exèrcit es manté fidel al govern.

La proposta d’avançar les eleccions parlamentàries coincideix amb la represa de les converses entre el govern i l’oposició a Oslo, amb la intermediació d’experts noruecs. El diàleg és un primer pas, després del fracàs del procés de Santo Domingo.

Més continguts de