MÓN
Internacional 28/07/2011

Dimiteix en ple el govern de Xipre

El president ha obligat els ministres a presentar la renúncia per calmar el malestar popular. Les possibles negligències en l'explosió d'una planta elèctrica que va matar 13 persones estan al darerre de les dimissions

Efe
1 min

NicòsiaEl president de Xipre, Dimitris Christofias, ha exigit aquest dijous la dimissió de tots els seus ministres en un intent de calmar el malestar popular per les acusacions de negligència en l'explosió d'una planta elèctrica que el passat 11 de juliol va costar la vida a 13 persones, segons han informat els mitjans locals. La detonació ha generat una crisi de proveïment d'energia, ha augmentat el descontentament popular per la mala situació econòmica, davant la qual l'agència de qualificació de riscos Moody's va decidir dimecres rebaixar la qualificació del deute del petit país mediterrani. 



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió de Christofias de remodelar el seu gabinet, cosa que no obliga de moment a convocar eleccions, arriba després que dimecres ja van presentar la dimissió els titulars de la carteres de Salut i Comerç, membres del partit DIKO, que governa en coalició amb el partit comunista del president. Ja abans havia caigut també el responsable d'Exteriors, del mateix partit, i el de Defensa, després de conèixer-se que l'explosió es va produir en uns contenidors amb explosius que estaven a la intempèrie des de gener del 2009 en una base militar. 



Descontentament popular

L'explosió va afectar el subministrament elèctric i d'aigua a l'illa mediterrània i va elevar el descontentament popular amb un govern al qual s'atribueix paràlisi i incapacitat de combatre la crisi econòmica i la divisió de l'illa entre turcoxipriotes i grecoxipriotes. En una recent enquesta, el 70% dels xipriotes assegura que té una opinió "dolenta" o "molt dolenta" del president. A més, des de l'explosió s'han succeït les protestes davant del palau presidencial.

stats