Dinamarca reobre les carreteres i els trens per als refugiats

Mig miler de migrants que volien demanar asil a Suècia estaven retinguts en territori danès

La policia danesa ha rectificat aquest dijous i ha decidit deixar la via lliure a centenars de refugiats que romanien retinguts en centres provisionals i en diverses estacions de tren per la seva negativa a demanar asil a Dinamarca i el seu desig de seguir a Suècia.

El trànsit ferroviari i viari amb Alemanya,  suspès des d'ahir per seguretat davant l'acumulació de refugiats, ha estat reprès avui, ha confirmat la companyia pública Ferrocarrils Estatals Danesos (DSB). "No podem retenir estrangers que no volen demanar asil i si no hi ha perspectives de poder retornar-los de nou de forma ràpida", ha assenyalat Jens Henrik Højbjerg, director de la Policia Nacional.

El primer ministre danès, el liberal Lars Løkke Rasmussen, havia assegurat fa dos dies que Dinamarca estava obligada per la normativa de Dublín a registrar tots els sol·licitants d'asil i que no podia deixar que seguissin viatge a Suècia, amb una política més favorable a els refugiats i on molts deien que tenien família.

Rasmussen ha convocat avui els líders de tots els partits polítics a una reunió per tractar la crisi de refugiats.

Dinamarca s'ha negat a acceptar les quotes proposades per la Comissió Europea, juntament amb el Regne Unit, apel·lant a l'excepció a l'àrea judicial, que inclou la política d'asil que té aquest país des del 1993.