Un tiroteig a prop d'un complex turístic a la Costa d'Ivori deixa 22 morts

Els autors serien "sis terroristes" que han estat abatuts per les forces de seguretat després de l'atac, reivindicat per Al-Qaida del Magrib Islàmic

Fins a 22 persones han mort aquest diumenge i diverses han quedat ferides en un tiroteig perpetrat per jihadistes en un complex turístic a la platja de Grand-Bassam, a la Costa d’Ivori. Segons el recompte difós al vespre pel president del país, Alassane Ouattara, entre les víctimes mortals hi ha dos soldats i catorze civils, alguns dels quals eren occidentals. Tot i que encara no ha transcendit la nacionalitat de tots els morts, s'ha confirmat que almenys quatre eren europeus i que un d’ells era francès, ha anunciat el govern gal.

La resta de morts són els sis presumptes autors dels fets, que han estat abatuts per les forces de seguretat del país. L’atemptat ha estat reivindicat hores després per Al-Qaida al Magrib Islàmic, que ha assegurat, però, que els assaltants eren només tres. Al marge del nombre d’autors de la matança, un bloguer del país ha explicat a les xarxes socials que els individus anaven armats amb kalàixnikovs. Alguns testimonis han assegurat a la premsa local que també portaven granades i que haurien cridat “Al·là és gran”, cosa que ràpidament ha alimentat la tesi d’un atac jihadista.

Segons alguns testimonis citats per Efe, els autors del tiroteig han obert foc contra el bar de l’hotel Etoile du Sud, a primera línia de platja. El recompte oficial situava posteriorment en tres els hotels atacats. Les unitats de les forces especials de la Costa d’Ivori i de la policia s'han desplaçat fins al lloc dels fets per evacuar els ferits i els treballadors i clients dels hotels de la zona, molt concorreguda per estrangers durant els caps de setmana. Grand-Bassam es troba a només 40 quilòmetres a l’est de la principal ciutat de la Costa d’Ivori, Abidjan.

Creix l’amenaça terrorista a la regió

El d’aquest diumenge és el primer atac jihadista a la Costa d’Ivori. Al fronterer Burkina Faso, en canvi, el grup Al-Mourabitoun –branca d’Al-Qaida del Magrib Islàmic– va deixar el 16 de gener una trentena de morts en un hotel a la capital, Ouagadougou. La mateixa filial terrorista va matar 19 persones en un hotel a la capital de Mali –que també fa frontera amb les Costa d’Ivori–, Bamako, el 20 de novembre de l’any passat. Les forces de seguretat sospiten que la intenció dels atacants d’aquest diumenge era repetir l’estratègia d’anteriors atacs i prendre ostatges.