Publicitat
Publicitat

El polonès Donald Tusk estrena la presidència del Consell europeu

La crisi d'Ucraïna i l'euroesepticisme de Cameron són els principals reptes del seu mandat

El nou president del Consell europeu, l'exprimer ministre polonès Donald Tusk, arrenca aquest dilluns un mandat que seguirà marcat per la crisi econòmica, però en què també haurà d'encarar les tensions del bloc comunitari amb Rússia per la crisi d'Ucraïna o l'amenaça britànica de posar a referèndum la pertinença a la Unió Europea.

Tusk (Gdans, 1957) pren el relleu del belga Herman Van Rompuy, qui sempre ha exercit de mediador en l'ombra entre líders, i ha aconseguit acords de mínims en els moments més durs de la crisi de deute. El mandat, de dos anys i mig, és prorrogable una sola vegada.

En el seu últim discurs com a cap de la institució, Herman Van Rompuy, va advertir que les tasques del president del Consell es descriuen de manera "vaga, gairebé esquelètica" al Tractat, cosa que va permetre que les seves competències quedessin definides "pels fets".

Així, Van Rompuy va apostar per "parlar clar" de la situació real creada per la crisi i dels esforços necessaris per sortir-ne -malgrat el risc de "populismes" i "desencants"-, "crear esperança" amb tots els mitjans econòmics per retrobar el creixement i "establir i cuidar la confiança" entre els països de la UE, les institucions i els dirigents.

Amb la sortida del polític belga i l'arribada de Tusk, conservador i europeista declarat, augmenta el poder de Polònia i dels països de l'est dins de la UE, i reforça així la línia dura contra Rússia en plena crisi a Ucraïna.

El nou president del Consell, que no parla francès ni anglès, però sí alemany, tercera llengua de treball de la UE, presidirà a més les Cimeres de l'Euro, tot i que el seu país no forma part de la moneda única.

L'exprimer ministre polonès va estudiar Història a la Universitat de Gdansk, des d'on va participar en la fundació del sindicat Solidaritat i va arribar al poder a Polònia el 2007, després de guanyar les eleccions amb Plataforma Cívica, i va ser reelegit el 2011.

Més continguts de