Dones musulmanes denuncien casos d'assetjament sexual durant el pelegrinatge a la Meca

El moviment s'ha creat després que una dona pakistanesa denunciés a Twitter el seu cas

Fa una setmana la periodista i activista feminista egípcia Mona Eltahawy clamava, per enèsima vegada, en contra de l'assetjament sexual al món àrab. Sota l'etiqueta #MosqueMeToo, el nou moviment busca denunciar els casos d'assetjament que han sofert les dones musulmanes durant el pelegrinatge a la Meca. Ràpidament centenars de dones s'hi han unit i, a través de les xarxes socials, han explicat les seves experiències durant el camí cap a l'indret més sagrat per a l'islam.

Eltahawy, que també va ser víctima d'aquests abusos el 1982, quan només tenia 15 anys, va crear l'etiqueta després que una dona pakistanesa expliqués a Twitter que havia sofert tocaments durant la circumval·lació a la Kaaba, la pedra negra de la Meca. El nom de la protesta té relació amb el moviment feminista #MeToo, que rebutja l'assetjament sexual a tot el món.

"És difícil parlar sobre assetjament en llocs sagrats. Espero que totes aquelles que ho estem fent puguem servir d'ajuda a d'altres que, per qualsevol raó, no puguin explicar-ho ara", va escriure Eltahawy a través d'un tuit. L'activista egípcia, que el 2015 va escriure un llibre on relatava el seu cas, ha explicat que ha creat aquesta nova etiqueta perquè el #MeToo es va popularitzar després dels casos d'assetjament a actrius de Hollywood i que pensava que moltes dones podrien no sentir-se incloses en un moviment sorgit en un entorn de dones blanques, riques i occidentals.

Fins ara, la iniciativa ha rebut innumerables mostres de suport i, cada cop són més les dones que s'animen a donar a conèixer el seu relat. Eltahawy alerta, però, que ha rebut diverses crítiques i que des de diversos sectors l'han insultat i acusat de voler destruir l'islam. Les autoritats de l'Aràbia Saudita, país on es troba la Meca, no han fet cap al·lusió a aquestes denúncies.

La Meca, el lloc més sagrat

Els musulmans, tal com marca la seva religió, han de fer el pelegrinatge a la Meca almenys un cop a la vida -si tenen mitjans i salut per fer-ho-. Cada any prop de dos milions de creients de tot el món participen en el 'hach', el pelegrinatge obligatori que té lloc en uns dies concrets de l'últim mes del calendari islàmic. Durant la resta de l'any, els fidels també poden emprendre el camí cap a la Meca, l'anomenat 'pelegrinatge menor' o 'umra', que no és obligatori i que congrega cada dia milers de creients al voltant dels llocs sagrats de la ciutat.