L'autor de l'atemptat d'Istanbul tenia vincles amb l'Estat Islàmic

Turquia se sumeix en una espiral terrorista després d’una nova acció suïcida dissabte que va fer 4 morts i 46 ferits

L'autor de l'atemptat suïcida d'Istanbul, que ahir va fer cinc morts i una trentena de ferits, tenia vincles amb l' Estat Islàmic (EI), segons ha confirmat aquest diumenge el ministre turc de l'Interior, Efkan Ala. El terrorista ha estat identificat com a Mehmet Öztürk, un jove nascut el 1992 a la ciutat de Gaziantep, al sud-est de Turquia. L'home no tenia antecedents policials ni estava en recerca i captura, segons el ministre.

Tres ciutadans araboisraelians i un iranià van morir quan el suïcida va detonar la seva càrrega explosiva al mig de la principal artèria comercial d’Istanbul. Una trentena de persones van quedar ferides. És el tercer atemptat directe contra civils que pateix en dos mesos Turquia, en alerta màxima i temorosa d’una davallada de les visites estrangeres.

El cor d’Istanbul, la famosa plaça de Taksim i el carrer Istiklal, va tremolar a les onze del matí, una hora menys a Catalunya. Segons van mostrar nombroses càmeres de seguretat, una explosió es va registrar al pas d’un individu a pocs metres de la porta de l’ajuntament del districte de Beyoglu, a cent metres de l’escola alemanya. Tot i que Istiklal registra prop de 400.000 visites diàries, hi havia relativament poca gent en el moment de la immolació del suïcida.

Del pànic al silenci

L’explosió primer va sembrar el pànic i després va fer emmudir la ciutat. Els voltants d’ Istiklal van quedar de seguida segellats per les autoritats per atendre les víctimes i iniciar les investigacions. Les ambulàncies van córrer amunt i avall socorrent els ferits, entre els quals hi havia dues nenes. Indrets com l’estret carrer Nevizade, amb els seus restaurants sempre atapeïts de clients, ahir van quedar buits. Alguns cambrers deixaven anar crítiques al govern turc pel perjudici dels seus negocis.

El primer ministre, Ahmet Davutoglu, va comparèixer davant de la premsa per condemnar enèrgicament l’atac, l’últim d’una cadena de cops que han sumit els turcs en una depressió palpable als carrers. “La nació està patint un dolor profund. Hem vist un cop més, en aquest escenari, com tota la humanitat és objectiu del terror”, va assegurar el dirigent. Durant el dia altres ministres i polítics locals, de govern i oposició, van emetre comunicats de condemna.

En les primeres hores, tenint en compte els antecedents i el tipus d’atemptat, els principals sospitosos eren l’EI, culpable d’un atac contra turistes el gener passat a Istanbul, i un misteriós grup armat kurd anomenat Falcons de la Llibertat del Kurdistan (TAK), que va reivindicar els dos últims atacs amb cotxe bomba a Ankara. 

Els kurds se’n desmarquen

En un gest que contrasta amb el silenci posterior als dos atemptats d’Ankara, la Comunitat dels Pobles del Kurdistan (KCK) -una entitat paraigua que acull el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK)- va emetre ahir un comunicat de condemna de l’atac. “Estem en contra de qualsevol atac contra civils”, va ressaltar el KCK. En descartar la possibilitat que l’entorn del PKK estigués darrere de l’atemptat, l’EI quedava com a principal sospitós.

Dore Gold, director general del ministeri d’Afers Exteriors d’Israel, visitarà avui Turquia d’emergència. Serà la primera visita d’un alt funcionari israelià després del restabliment recent de relacions diplomàtiques entre els dos països, interrompudes per la massacre del Mavi Marmara el 2010. La mort dels seus nacionals -citats com a palestins per una agència palestina- mostra que el turisme torna a ser objectiu terrorista a Turquia.

El turisme, objectiu del terrorisme

Tant els terroristes de l’Estat Islàmic (EI), que va assassinar 13 alemanys a la plaça de Sultanahmet, al cor d’Istanbul, el 12 de gener passat, com els del grup kurd TAK consideren el turisme com a objectiu dels seus atemptats. El misteriós grup kurd ho va proclamar en un comunicat el febrer passat. Considera els atacs a civils com una venjança per la guerra que es viu al sud-est kurd de Turquia. Més de 200 civils han mort en els combats entre l’exèrcit turc, que ha bombardejat zones urbanes, i els milicians kurds que hi estan atrinxerats.