Afganistan
Internacional 25/02/2012

L'OTAN ordena retirar el seu personal dels ministeris de Kabul després que dos militars nord-americans han mort tirotejats

Londres evacua el personal de la seva ambaixada britànica a la capital. En el cinquè dia d'aldarulls per la crema d'exemplars de l'Alcorà, els talibans havien fet una crida popular a disparar contra els membres de la missió de l'OTAN del país

Agències
2 min
Manifestació contra els Estats Units a Kunduz / AFP

KabulEl cap de la missió de l'OTAN al país, John Allen, ha ordenat aquest dissabte la retirada del personal de la Força Internacional d'Assistència a la Seguretat dels ministeris afganesos. "Per raons òbvies de protecció, he pres mesures immediates per replegar tot el personal de l'organització de la resta de ministeris", ha afirmat Allen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ambaixada britànica a Kabul ha retirat el seu personal civil dels edificis institucionals de la capital afganesa com a "mesura temporal". El portaveu del ministeri britànic d'exteriors ha explicat que estudiaran "com evoluciona la situació", mentre que el moviment talibà ha explicat que l'atac havia estat una venjança contra els EUA.

Dos militars nord-americans han mort aquest dissabte a trets mentre estaven reunits a la seu de Kabul del Ministeri afganès de l'Interior, segons ha informat una font oficial.

"Dos nacionals d'Estats Units han estat assassinats per un afganès però la identitat de l'agressor encara no és clara", ha assegurat el cap de la brigada criminal de Kabul, Mohamed Zahir.

Alguns mitjans locals han informat que els morts són un sergent major i un coronel de l'Exèrcit dels Estats Units.

Els talibans havien fet una crida aquests dies als agents i soldats afganesos a disparar contra els membres de la missió de l'OTAN presents al país, en el marc de les protestes populars per la crema d'exemplars de l'Alcorà a la major base nord-americana del país, Bagram. De moment, no s'ha relacionat la mort dels dos nord-americans amb els disturbis per la crema d'exemplars del llibre sagrat.

Cinquè dia de disturbis consecutius

Almenys 5 persones han mort en el cinquè dia consecutiu de protestes contra la crema d'exemplars de l'Alcorà a Bagram, la major base nord-americana a l'Afganistan. Els incidents més greus, que també han deixat una desena de ferits, han estat a Kunduz, al nord del país, on un grup d'unes 500 persones ha incendiat una oficina de l'ONU.

Almenys 31 persones han mort fins ara en els aldarulls. El dia més sagnant va ser divendres, quan van morir 12 persones. El president Barack Obama va demanar disculpes al seu homòleg afganès, Hamid Karzai, i va anunciar que s'obriran investigacions sobre la crema.

stats