Les dues acusades per l'assassinat de Kim Jong-nam podrien afrontar la pena de mort

Les autoritats de Malàisia segueixen investigant la implicació de quatre nord-coreans en la mort del germanastre del líder de Corea del Nord

La fiscalia de Malàisia ha imputat amb els càrrecs d'assassinat la indonèsia Siti Aisha, de 25 anys, i la vietnamita Doan Thi Huong, de 28, per la mort de Kim Jong-nam, el germanastre del president de Corea del Nord, Kim Jong-un. Les dues dones van ser detingudes el passat 13 de febrer a l'aeroport de Kuala Lumpur, a Malàisia, on haurien aplicat a la cara del nord-coreà l'agent nerviós VX, que en va causar la mort minuts després.

El magistrat ha imputat les dues dones amb la secció 302 del codi penal malaisi, que preveu la pena de mort, per l'assassinat del nord-coreà Kim Chol, nom que apareix en el passaport diplomàtic amb què viatjava la víctima, segons ha fet saber el canal Channel News Asia. Les dues dones no s'han declarat públicament ni culpables ni innocents, tot i que, davant dels seus respectius advocats, han defensat la seva innocència, ja que tant l'una com l'altra pensaven que es tractava d'una broma per a un programa de televisió. De totes maneres, han dit que entenien l'acusació. 

Segons el jutge, les dues acusades van planejar l'assassinat amb quatre nord-coreans, que ja han estat reclamats per les autoritats de Malàisia. Aquests individus van fugir del país el mateix dia del crim i podrien haver arribat a Pyongyang, la capital de Corea del Nord, el passat 17 de febrer. La policia malàisia treballa amb la hipòtesi que les dues acusades van ser reclutades per aquests quatre nord-coreans amb l'objectiu de cometre l'assassinat. Segons Corea del Sud i els Estats Units, aquests quatre personatges identificats serien agents nord-coreans. Pyongyang, en canvi, ha qüestionat la investigació policial i ha acusat les autoritats malàisies de conspirar amb els seus enemics. 

La policia, no obstant,  segueix investigant  l'atac contra Kim Jong-nam. De moment, encara manté sota custòdia un químic nord-coreà, identificat com a Ri Jong Chol, que compareixerà davant dels tribunals el divendres, quan expira la seva detenció preventiva. Les autoritats també han demanat interrogar un diplomàtic de l'ambaixada nord-coreana a Kuala Lumpur i un treballador de l'aerolínia estatal, que suposadament van ser vistos amb els altres sospitosos abans que fugissin del país.

Ara per ara, Kim Jong-nam no ha estat identificat formalment des de Malàisia, on esperen que algun familiar reclami la víctima per comprovar-ne l'ADN. Tot i així, una delegació nord-coreana ja ha arribat a Kuala Lumpur per exigir-ne el cos. 

Més continguts de