Estats Units
Internacional 16/04/2013

Tres morts, entre els quals un nen, i 140 ferits en dues explosions a la marató de Boston

Una de les víctimes mortals tenia vuit anys. 17 dels ferits estan en estat crític i almenys 10 han patit amputacions. Un dels corredors, el català Albert Tadeo, ha narrat a l'ARA la seva experiència

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonLes dues bombes a la meta de la marató de Boston han causat com a mínim tres morts -entre ells un nen de vuit anys- i més de 140 ferits, segons ha informat la policia de la ciutat. Els participants i assistents de històrica cursa, que es va celebrar ahir dilluns, van viure moments de pànic i caos absolut després de les explosions. El FBI, que lidera la investigació, considera l'incident com "un atac de terrorisme" però encara no ha identificat els seus possibles autors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant del pitjor atac des dels atemptats del 11-S en sòl nord-americà, el president Barack Obama ha promès capturar els responsables de les explosions. "La justícia caurà amb tot el seu pes sobre qualsevol grup o individu culpables dels atacs", va dir en una conferència de premsa poques hores després de l'atac amb bombes però va evitar qualificar els fets com un atemptat terrorista. "No sabem per què o qui ha comès aquest atac i la gent no hauria d'arribar a conclusions precipitades", va remarcar.

La majoria dels més de 23.000 participants de 96 països a la cursa ja havien creuat la línia d'arribada quan es va produir la primera detonació. El Ministeri d'Exteriors espanyol ha informat que no hi ha víctimes ni ferits entre els 96 espanyols que van córrer la marató.

Un dels corredors, el català Albert Tadeo, ha explicat a l'ARA la seva experiència: "He creuat la línia de meta 12 minuts abans de les explosions. Havia acabat de recollir la bossa amb la roba quan ha passat. Dues grans explosions que han deixat a tothom en silenci. Estava a dos carrers i no ho he vist en directe. Olor a fum cremat, sí. Amb pocs minuts, policia, ambulàncies, bombers... Ràpidament ens han fet abandonar la zona i han cancel·lat la marató". Tadeo també explica que la resta de corredors -4.496 segons el diari Boston Globe- no van poder arribar a la meta, i que tothom va marxar cap a casa per tancar-s'hi, en previsió de més bombes. Els desplaçaments es van fer a peu, ja que van tancar el metro.

Ferits greus i amputacions

Moltes de les víctimes tenen ferides greus, segons ha explicat el governador de Massachusetts, Deval Patrick, en la conferència de premsa celebrada aquesta matinada catalana. Els hospitals han informat que 17 dels 144 ferits es troben en un estat crític i com a mínim deu han patit amputacions.

"Sis persones van caure al meu costat i em van protegir de l'explosió. Una dona es va desmaiar. Un home va perdre les dues cames. I molts al meu voltant tenien ferides a les extremitats inferiors", va explicar a la cadena de televisió CNN Allan Panter, un doctor que es trobava prop de la meta de la marató. Desenes d'ambulàncies, bombers, militars i policies es van afanyar a atendre els ferits i a desallotjar l'àrea.

Alguns mitjans locals, entre ells el diari Wall Street Jounal, han assegurat que la policia va trobar entre una i cinc bombes més que no van detonar. La policia de Boston no va voler confirmar aquestes informacions però sí va explicar que la tercera explosió davant de la biblioteca presidencial de John F. Kennedy podria haver estat provocada per un incendi.

El governador Patrick ha afirmat que la ciutat avui "obrirà els seus negocis" però "no serà un dia normal perquè hi haurà molta seguretat". A més, ha demanat ajuda als ciutadans perquè avisin a la policia si veuen algun paquet o bossa sospitosa.

Màxima alerta arreu del país

Les autoritats federals han desplegat per precaució unitats terroristes entorn dels principals edificis i llocs turístics de les ciutats de Washington, Nova York, Los Angles, San Francisco, entre altres ciutats. El país es troba en nivell d'alerta màxima. En resposta a la situació a Boston, l'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, ha ordenat el desplegament la policia de Nova York als punts més concorreguts de la ciutat. D'altra banda, Londres, que aquest diumenge celebra la seva marató, situa ha situat l'esdeveniment en un estat d'alerta extrema.

stats