Internacional 14/11/2012

El fiscal demana la pena de mort per un sergent nord-americà que va assassinar 16 afganesos

Robert Bales, condecorat a l'Afganistan, està acusat d'haver mort premeditadament i per revenja setze civils, 9 d'ells nens, a la província de Kandahar

Reuters
1 min
Dibuix de la vista contra el sergent Bales.  REUTERS

Tacoma, WashingtonEl fiscal militar acusa el sergent de l'exèrcit nord-americà, Robert Bales, d'haver organitzat de manera "brutal i metòdica" les dues incursions que en un espai de cinc hores el van portar a assassinar 16 civils afganesos, 9 d'ells nens, i va ferir sis persones més a la província de Kandahar. L'acusació ha demanat un consell de guerra i, en última instància, la pena de mort pel que considera únic autor de la pitjor matança de civils perpetrada per un soldat nord-americà des de la guerra de Vietnam.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bales era un veterà que havia estat desplegat quatre vegades a la guerra de l'Iraq i a la de l'Afganistan. Segons el fiscal, la nit de les incursions el sergent hauria consumit alcohol i esteroides. Tot i que alguns testimonis presencials van assegurar que Bales no va actuar sol, els Estats Units els consideren com l'únic responsable de les morts. Bales va tornar a la seva base ple de sang i es van trobar evidències clares de la seva presència en el lloc de la matança.

Ara es decidirà si el cas el jutja un jurat militar. Si finalment, se'l sentenciés a la pena de mort, el president Barack Obama hauria d'aprovar l'execució de Robert Bales. Els Estats Units no han executat un militar del seu país des del 1961.

stats