AMENAÇA INFORMÀTICA
Internacional 19/12/2014

Els EUA acusen Corea del Nord de l’atac a Sony

Les autoritats aconsegueixen vincular l’acte de ciberterrorisme amb el règim de Kim Jong-un

Mireia Quingles
3 min

BarcelonaEls Estats Units estan preparats per demostrar que el govern nord-coreà està darrere del ciberatac a Sony. Les autoritats federals van aconseguir establir un vincle entre l’acte de pirateria informàtica i el règim de Kim Jong-un, i es preveu que facin públics els resultats de la investigació en els pròxims dies, segons informen els mitjans nord-americans. Les autoritats creuen que l’atac del 24 de novembre es va produir com a resposta a la pel·lícula The interview, una comèdia sobre un complot nord-americà per acabar amb la vida del dictador Kim Jong-un. El govern nord-coreà va qualificar el llargmetratge d’“acte de guerra”.

Dimecres Sony va decidir cancel·lar l’estrena de la pel·lícula, prevista per al 25 de desembre, per les amenaces del grup Guardians de la Pau, que està darrere del ciberatac. Els hackers van publicar un comunicat en què sembraven el terror: asseguraven que a qui anés al cinema a veure la pel·lícula li esperava “un destí amarg”, i alertaven: “Recordeu l’11 de setembre del 2001”. La decisió de Sony va estar impulsada per l’anunci de les principals sales nord-americanes, que van decidir eliminar l’estrena de la cartellera.

Mark Cuban, copropietari de la cadena de cinemes Landmark, va justificar la retirada de la pel·lícula amb l’argument que “els efectes negatius eren massa dramàtics enfront dels positius”, en declaracions a la cadena CNN. “No pots gaudir d’una pel·lícula quan, a la part posterior del cervell, estàs preocupat per si passa alguna cosa”, va afegir. Malgrat tot, el Consell de Seguretat Nacional nord-americà va afirmar que no havia trobat cap evidència que hi hagi un pla per atemptar contra la pel·lícula, i la preestrena del dia 11 de desembre a Los Angeles va transcórrer amb total normalitat.

Sony ha patit grans danys en el ciberatac, en què es van esborrar dades i es van fer públiques dades personals dels treballadors, el contingut de correus electrònics i fins a cinc pel·lícules. “Sony Pictures ha sigut víctima d’un assalt delictiu sense precedents. [...] Qui ens va atacar va buscar destruir el nostre esperit i la nostra moral, aparentment per frustrar el debut d’una pel·lícula que no els agrada”, va afirmar Sony. Diversos analistes consideren que la reparació dels danys provocats per l’atac costarà milions a la companyia.

Agents de la intel·ligència nord-americana van concloure que el ciberatac ha sigut el més destructiu que hi ha hagut mai en territori nord-americà, i que “és d’una altra naturalesa que els atacs del passat”. Encara no s’ha pogut comprovar si els hackers van rebre ajuda de treballadors interns de Sony, amb coneixement del sistema informàtic de la companyia.

Condemna pública

La Casa Blanca està debatent si assenyalarà públicament Corea del Nord pel que considera “una qüestió de seguretat nacional preocupant”, segons va afirmar ahir un portaveu de l’executiu. “S’estan considerant diverses opcions en la ponderació d’una resposta política”, va dir Bernadette Meehan, portaveu del Consell de Seguretat Nacional. De fet, hi ha discrepàncies sobre la quantitat d’informació que es pot fer pública sense revelar els detalls de com els investigadors van aconseguir vincular l’atac al règim de Kim -que podria incloure la penetració a les xarxes informàtiques nord-coreanes.

L’investigador sud-coreà Chang Yong-seok augura que, en cas que l’executiu de Barack Obama acusi finalment Corea del Nord com a responsable del ciberatac, el règim “es defensarà acusant els EUA d’emprendre una nova campanya difamatòria contra el seu país”. També va afirmar, en declaracions a Efe, que l’hermètic país “mai admetrà” que està darrere del ciberatac, i pot “defensar fàcilment la seva innocència”, ja que és difícil provar l’origen exacte d’un ciberatac.

stats