Els EUA alerten que la paciència amb Corea del Nord s'ha acabat

El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, anuncia un canvi de rumb en la política cap al règim de Pyongyang

El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, ha alertat aquest divendres a Seül que la diplomàcia de la "paciència estratègica" exercida per l'anterior president nord-americà, Barack Obama, amb Corea del Nord "s'ha acabat" i que la millor opció per a Pyongyang és renunciar d'una vegada al seu programa nuclear.

El cap de la diplomàcia nord-americana ha comparegut en una roda de premsa amb el seu homòleg sud-coreà, Yun Byung-se, i igual que va fer dijous al Japó ha subratllat que Washington pensa canviar de rumb la seva política cap al règim de Kim Jong-un i que, ara per ara, estan obertes totes les opcions en aquest terreny. De totes maneres, ja ha fet saber que el govern nord-americà no té pensat "aïllar completament Pyongyang de la comunitat internacional", tal com va succeir en l'època dels presidents Clinton o Bush fill. 

Tot i que no ha anunciat quina serà l'estratègia de la Casa Blanca, amb Trump al capdavant, per fer front a Corea del Nord i al seu arsenal nuclear, Tillerson ha aclarit que "els Estats Units no volen que la situació acabi desembocant en un conflicte militar ", encara que si Pyongyang amenacés les forces sud-coreanes o les tropes nord-americanes respondrien "de la manera apropiada"

El secretari d'Estat dels EUA també ha criticat durament les mesures de boicot econòmic de la Xina cap a Corea del Sud pel desplegament al seu territori de l'escut nord-americà THAAD –destinat a interceptar míssils nord-coreans però criticat per Pequín en considerar que compromet la seva seguretat– i les ha qualificat d'"inapropiades i problemàtiques". Tanmateix, podria buscar el suport d'aquest país a la nova estratègia amb Corea del Nord en la seva propera visita a Pequín. La Xina podria pressionar Corea del Nord perquè s'assegui a negociar.

Més continguts de