ESTATS UNITS
Internacional 21/05/2018

Els EUA amenacen l’Iran amb sancions sense precedents

Exposen dotze dures condicions per arribar a un nou acord amb Teheran

Núria Ferragutcasas
3 min
El secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, va exposar la nova estratègia del seu país sobre l’Iran en un discurs al think tank conservador Heritage Foundation.

Nova YorkAmenaces i sancions tornen a ser els pilars de l’estratègia dels Estats Units en relació a l’Iran. Dues setmanes després que el president nord-americà, Donald Trump, anunciés la sortida del seu país de l’acord nuclear de les potències mundials amb l’Iran del 2015, el seu secretari d’Estat, Mike Pompeo, va exposar les noves línies de la política exterior amb Teheran.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un discurs intransigent va amenaçar d’imposar “les sancions més fortes de la història” al règim dels aiatol·làs si el seu govern ignora les demandes del seu país. Va enumerar dotze demandes, entre les quals l’abandonament de manera permanent del seu programa nuclear, l’aturada de les seves proves de míssils balístics i la retirada de les seves forces militars de Síria.

“El fibló de les sancions només serà més dolorós si el règim no canvia el rumb”, va advertir el cap de la diplomàcia nord-americana. Abans de subratllar cada una de les exigències del govern de Trump a Teheran, va defensar la ruptura del pacte nuclear iranià perquè “va fracassar a l’hora de garantir la seguretat del poble americà”.

Les dotze demandes són condicions necessàries per arribar a un nou acord amb l’Iran. Trump creu que la seva estratègia “de màxima pressió” contra Corea del Nord va obligar el seu líder, Kim Jong-un, a asseure’s a la taula de negociació. I ara vol fer el mateix amb Teheran. Pompeo va assegurar que “imposaran una pressió financera sense precedents”.

Cap concessió

Els crítics amb la nova estratègia de Trump a l’Iran van qualificar de poc realistes les demandes exposades per Pompeo i van alertar d’un augment perillós de les tensions amb Teheran. “Pompeo no ha esbossat una estratègia, sinó una llista de desitjos que només es pot interpretar com una crida al canvi de règim a l’Iran”, va assegurar Suzanne Maloney, experta sobre el Pròxim Orient del think tank Brookings, al seu compte de Twitter. Maloney va afegir que el discurs del secretari d’Estat nord-americà és una “incitació que perjudicarà o, fins i tot, destruirà qualsevol transició pacífica” a l’Iran i “provocarà una reacció nacionalista que enfortirà el sistema actual”.

D’altra banda, el pla de Trump l’allunya dels seus aliats europeus, que fa temps que busquen vies per salvar l’acord nuclear iranià, firmat també per la Xina i Rússia. Les potències mundials, liderades pel llavors president nord-americà, Barack Obama, van aixecar les sancions al règim dels aiatol·làs a canvi de supervisar el seu programa nuclear.

Pompeo va rebutjar renegociar l’acord del 2015 com li van demanar els líders de França, Alemanya i el Regne Unit, els països europeus que van signar el pacte. I va afirmar que Trump vol un tractat que sigui aprovat pel Congrés dels Estats Units.

A més, va advertir les empreses europees que mantinguin relacions amb el règim iranià que hauran de “retre comptes”, ja que violaran les sancions nord-americanes. De fet, algunes empreses ja han decidit marxar de l’Iran perquè no poden permetre’s el luxe de perdre el mercat nord-americà. La UE va anunciar la setmana passada que està estudiant maneres per impedir que els Estats Units castiguin les seves empreses si volen continuar fent negocis a l’Iran. Però les seves opcions són mínimes davant la intransigència del govern de Trump.

“L’Iran es veurà obligat a prendre una decisió: lluitar per mantenir la seva economia o continuar malgastant la seva riquesa en batalles a l’estranger. No tindrà els recursos per fer les dues coses”, va dir Pompeo, que va preferir deixar les amenaces militars per a un altre dia.

Haspel jura com a primera dona directora de la CIA

La polèmica Gina Haspel va jurar ahir com a primera dona directora de la CIA. L’exespia -que ha sobreviscut així al seu passat lligat al programa de tortures de l’agència d’intel·ligència- va demanar als seus companys que mantinguin el repte de “ser sempre els millors”. “Hem d’aprendre del passat, però no podem viure en el passat”, va dir. El president Trump va lloar la seva trajectòria: “No hi ha ningú més ben qualificat per a aquest càrrec”.

stats