Internacional 09/12/2010

EUA va demanar a l'Estat espanyol poder atracar vaixells nuclears al port de Tarragona

Acn
1 min
El fundador de WikiLeaks, l'australià Julian Assange

TarragonaUna de les filtracions dutes a terme per Wikileaks afecta Tarragona. Segons ha publicat El País, un dels diaris que difon els documents filtrats pel portal de Julian Assagne, Washington va demanar al govern espanyol que permetés que vaixells nuclears nord-americans poguessin atracar al port de Tarragona. D'altra banda, els Estats Units i l'Estat espanyol haurien col·laborat en operacions militars conjuntes per lluitar contra la branca d'Al-Qaida en diversos països de la regió del Sahel. Aquestes operacions es van mantenir en secret perquè no interferissin en l'alliberament dels cooperants catalans segrestats, Roque Pascual i Albert Vilalta, segons els documents de Wikileaks publicats per El País.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una maniobra d'apropament entre els Estats Units i l'Estat espanyol, el Pentàgon hauria demanat que vaixells militars poguessin atracar no només a Cartagena, Palma de Mallorca i Rota, com ja ho feien, sinó també a Tarragona i a Las Palmas. Segons les filtracions de Wikileaks, el govern espanyol encara no hauria pres cap decisió al respecte.

AFRICOM, el comando africà del Estats Units, un organisme que pertany al departament de Defensa nord-americà, i l'Estat espanyol haurien col·laborat en algunes operacions a Mali, Burkina Faso, Senegal i Mauritània per lluitar contra la branca local d'Al-Qaida. Segons els documents de Wikileaks publicats per El País, aquesta participació es va mantenir en secret per evitat que Al-Qaida del Magreb Islàmic prengués represàlies contra els cooperants Pascual i Vilalta.

stats