Internacional 15/07/2013

El govern interí egipci i els EUA es reuneixen per primer cop després del cop d'estat

El subsecretari d'Estat nord-americà, William Burns, avaluarà el procés de transició nacional del país sense dialogar amb els islamistes

Agències
2 min
El govern interí egipci i els EUA es reuneixen per primer cop després del cop d'estat / EFE

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; } El subsecretari d'Estat dels Estats Units, William Burns, s'ha reunit aquest dilluns al Caire amb el president interí egipci, Adly Mansour, i amb el primer ministre, Hazem el-Beblawi, en la primera visita d'un responsable nord-americà des de l'enderrocament del cap d'estat Mohammed Mursi, el 3 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant la trobada amb Beblawi, tots dos han parlat de les mesures per aplicar el pla de transició nacional després que l'exèrcit derroqués Mursi i han avaluat la situació regional i internacional, segons ha informat un comunicat oficial.

El departament d'Estat nord-americà ha explicat que durant les seves converses Burns "posarà èmfasi en el suport dels EUA al poble egipci, a la fi de tota violència i a una transició que condueixi a una societat inclusiva i a un govern civil escollit democràticament".

Burns té previst estar-se al país àrab fins demà. Durant la seva estada vol reunir-se amb les autoritats, representants de la societat civil i empresaris del país.

No es reunirà amb tots

Els Germans Musulmans han dit que no tenen cap reunió prevista amb Burns i sospiten de la participació encoberta dels Estats Units en el cop per derrocar Mursi.

En les reunions tampoc hi participarà el partit salafista, que va estar a favor del cop d'estat per derrocar Mursi. Tampoc anirà a les reunions el grup de l'oposició Tamarroud.

La Casa Blanca encara no ha decidit si considera l'enderrocament de Mursi com un cop d'estat, cosa que l'obligaria per llei a suspendre l'ajuda a Egipte, que puja a 1.500 milions de dòlars anuals.

La crisi al país àrab més poblat del món ha encès els llums d'alarma als països occidentals pel paper estabilitzador que té Egipte, que té firmat un tractat amb Israel i controla el pas estratègic del canal de Suez.

Noves manifestacions

Els islamistes han convocat noves manifestacions per a aquest dilluns per demanar la tornada de Mohammed Mursi. Les manifestacions al Caire de la setmana passada van ser pacífiques, després que almenys 92 persones morissin els dies posteriors a què Mursi fos derrocat.

stats