Líbia
Internacional 17/12/2011

Els Estats Units i l'ONU aixequen les sancions al Banc Central de Líbia

Les noves autoritats comptaran ara amb fons per a la reconstrucció del país. El secretari de defensa nord-americà es reuneix aquest dissabte amb el nou govern libi

Agències
2 min

WashingtonEls Estats Units i el Consell de Seguretat de les Nacions Unides han acordat aquest dissabte aixecar bona part de les sancions econòmiques imposades a Líbia durant l'inici del conflicte. Les entitats afectades són el Banc Central de Líbia i una de les seves entitats subsidiàries, el Banc Exterior Àrab.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta mesura "allibera tots els fons governamentals i del Banc Central libi que es trobaven sota jurisdicció americana, tot i que amb algunes excepcions", ha assegurat el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, en un comunicat. Les excepcions es refereixen als "béns de la família Gaddafi i antics membres del règim, que seguiran congelats".

El comitè de sancions del Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat una mesura que permetrà a les noves autoritats líbies disposar de fons per reconstruir el país i les seves institucions, que fins ara estaven bloquejats per les resolucions aprovades al febrer i març passats pel màxim organisme internacional de seguretat.

Diplomàtics dels països de la Unió Europea a l'ONU han indicat que les seves nacions treballaran ara conjuntament per desbloquejar els fons de les entitats que estiguin sota el seu poder i que, per exemple, en el cas del Regne Unit arriben als 7.745 milions d'euros.

Primera visita d'un secretari de defensa nord-americà a Líbia

El secretari de defensa nord-americà, Leon Panetta, ha arribat a Trípoli aquest dissabte per reunir-se amb les noves autoritats líbies. La visita dóna un impuls al fràgil govern libi, que veu la seva autoritat discutida pels combats entre múltiples milícies que van sorgir de la guerra que va posar fi al règim gaddafista.

Panetta arriba de Turquia, on divendres va reconèixer els desafiaments a què s'enfronta el nou govern. "Líbia no té una història d'institucions democràtiques i govern representatiu, hi ha molta feina per fer", va dir Panetta.

stats