EGIPTE
Internacional 17/06/2012

Jornada decisiva a Egipte per escollir a les urnes el successor de Mubàrak

Els egipcis voten en les primeres eleccions presidencials lliures atrapats per la disjuntiva d'haver de triar entre un home fort de l'antic règim i el candidat dels Germans Musulmans

Agències
1 min
Ahmed Jadallah REUTERS

El CaireEgipte tanca avui una de les setmanes més complicades de la seva transició política. Els egipcis afronten aquesta última jornada electoral per escollir el futur president del país obligats a triar entre Ahmed Xafik, l'últim primer ministre de Hosni Mubàrak, i Mohammed el-Mursi, el candidat dels Germans Musulmans. La societat egípcia està polaritzada. No és l'escenari que imaginaven els líders de la revolució de la plaça Tahrir quan demanaven eleccions lliures a la presidència del govern. Les dues voltes, però, s'han desenvolupat sense incidents.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La falta d'enquestes fa molt difícil preveure quin pot ser el resultat d'aquestes eleccions, que probablement no es coneixerà fins demà dilluns. La premsa egípcia, com el diari 'Al-Ahram', parla de "cinisme i frustració" entre electors que veuen una "mà invisible que condueix Xafik al poder". "Hem de votar perquè aquestes són unes eleccions històriques", assegura a l'agència Reuters Amr Omar, un votant del Caire. "Votaré per el-Mursi –explica el jove–, fins i tot si això significa escollir un islamista, perquè el que vull és trencar el cercle viciós de l'estat policial de Mubàrak".

Aquesta ha estat una setmana políticament convulsa a Egipte. Dijous, el Tribunal Constitucional va invalidar els resultats electorals de les eleccions parlamentàries de la tardor i la junta militar ha ordenat el tancament de l'Assemblea, la primera que els egipcis havien pogut escollir també lliurement. Els Estats Units i la Unió Europea han denunciat aquest moviment i demanen als militars que compleixin amb el seu compromís de cedir el poder al més aviat possible.

stats