Internacional 24/02/2013

Berlusconi vota a Milà enmig de protestes de feministes

Cau la participació un 1,57% en les eleccions a Itàlia al migdia en uns comicis que duren dos dies i en què els italians estan cridats a escollir el nou cap de govern

Efe
2 min
Una activista de Femen a Milà. AFP

RomaLa polèmica també ha tenyit el moment en què l'ex primer ministre italià i candidat del Poble de la Llibertat, Silvio Berlusconi, ha votat aquest diumenge a Milà, en el primer dels dos dies d'eleccions generals al país. Tres activistes de Femen s'han manifestat a l'exterior del col·legi electoral amb el pit descobert. "Prou Berlusconi, prou Berlusconi!", cridaven.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Més enllà d'aquesta protesta, la jornada es desenvolupa sense gaires incidències. Al migdia, la participació havia caigut un 1,57% respecte de les generals del 2008, poc, tenint en compte que és la primera vegada que se celebren eleccions a Itàlia a l'hivern i que la jornada s'ha presentat plujosa.

Monti, el més matiner

Enmig d'una forta expectació mediàtica, el líder del Partit Democràtic del centreesquerre, Pier Luigi Bersani, favorit a les enquestes, ha votat aquest matí al seu col·legi electoral de la localitat de Piacenza. El més matiner, però, ha estat el fins ara primer ministre, Mario Monti, que ha votat a les 10 del matí acompanyat de la seva dona al centre de Milà, i després han anat a missa. Els sondejos, però, no li són gens favorables. El suport electoral a Monti s'ha anat debilitant des que va caure el govern tecnòcrata que ha encapçalat els últims tretze mesos i es van convocar les eleccions. També ha votat ja el president del país, Giorgio Napolitano, que el pròxim mes de maig ha de deixar el càrrec.

Els italians tenen fins demà a les tres de la tarda per votar el nou govern. Unes eleccions que es consideren crucials per garantir l'estabilitat política d'Itàlia, la tercera economia més gran de la zona euro. Les enquestes privades −perquè la llei prohibeix de publicar sondejos els últims quinze dies de campanya− apuntaven a una victòria molt ajustada del centreesquerra i una ascensió important de les forces populistes: Silvio Bersluconi per la dreta i el Moviment Cinc Estrelles del còmic Beppe Grillo, que ha aconseguit atreure molt vot jove desencantat amb la classe política i econòmica del país.

stats