França
Internacional 08/06/2011

Embolic sobre la dimissió de l'ambaixadora siriana a França

Lamia Chakkour afirma que la dona que va intervenir a televisió per anunciar la seva retirada era una impostora. La cadena i Reuters expliquen que van tenir confirmació pels canals oficials

Agències
2 min
La intervenció de l'ambaixadora siriana desmentint la dimissió a BTMTV

ParisDiverses cadenes de televisió franceses van difondre ahir gravacions contradictòries de dones que afirmaven ser l'ambaixadora siriana a París anunciant i desmentint la seva dimissió per la repressió del règim de Baixar al-Assad contra els manifestants. A hores d'ara encara no s'ha aclarit si una impostora s'ha fet passar per l'ambaixadora o si la diplomàtica va efectivament anunciar la seva dimissió i després se'n va desdir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cadena France 24 va emetre una declaració telefònica, en directe, atribuïda a l'ambaixadora Lamia Chakkour, afirmant que abandonava el càrrec en protesta per la violència al seu país. Una mica més tard, però, una veu suposadament de a mateixa ambaixadora desmentia les informacions i asegurava que es querellaria contra la cadena i que aclariria l'embolic en una altra gran televisió francesa. Després la cadena Al-Arabia de Dubai difonia una altra gravació d'una veu que semblava diferent i que també es presentava com l'ambaixadora, desmentint la dimissió. La veu assegurava que s'havien fet passar per ella i que no havia parlat amb cap emissora de televisió del món.

La direcció de France 24 ha respost en un comunicat que va convidar l'ambaixadora utilitzant les adreces de correu habituals de l'oficina de premsa de l'ambaixada, i que van rebre resposta afirmativa pel mateix canal, on se'ls indicava un número de telèfon per trucar-la; l'entrevista es va fer en directe a través d'aquest telèfon, primer per al canal anglòfon i depsrés per al francès. La cadena aclareix que no sabia que l'ambaixadora anunciaria la seva dimissió. Una directora adjunta de la cadena, Renée Kaplan, ha assegurat que coneix bé Chakkour i ha reconegut que "possiblement hem estat víctimes d'una manipulació". Per altra banda, l'agència Reuters va rebre confirmació de la dimissió directament per part de la mateixa ambaixada, a través de correu electrònic.

Després de les dues entrevistes, en una emissió de la cadena BFM a l'ambaixada siriana, davant d'un retrat del president Assad, Lamia Chakkour va desmentir formalment la dimissió i va anunciar que es querellaria contra France 24 per "aquest acte de desinformació, que l'ambaixadora inscriu "en una campanya de falisficació que va començar al març contra Síria".



stats