Internacional 13/09/2019

Emmanuel Macron visita Andorra i encoratja els seus ciutadans a no tenir por d’Europa

El president francès i copríncep d’Andorra va reafirmar aquest divendres el seu suport al Principat andorrà en les negociacions amb la Unió Europea per establir un Acord d’Associació

Ara
2 min
El president Macron al costat del copríncep episcopal, Joan Enric Vives.

Andorra la VellaEl president francès i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, va reafirmar aquest divendres el seu suport al Principat andorrà en les negociacions amb la Unió Europea per establir un Acord d’Associació, i va fer una crida a no tenir por de l’encaix amb Europa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Macron va fer aquesta apel·lació durant el discurs que va oferir a la Casa de la Vall -l’antic Parlament andorrà- amb motiu de la seva primera visita oficial al Principat d’Andorra, que el va portar a recórrer tots els municipis en un bany de masses davant l’entusiasme dels ciutadans. “L’elecció d’Europa és l’obertura i de futur”, va manifestar abans d’assegurar que fins i tot es pot reforçar la sobirania del país a través del seu encaix a Europa.

A la seva visita va estar acompanyat del copríncep episcopal, Joan Enric Vives, i el cap de l’executiu andorrà, Xavier Espot. Macron va admetre que les negociacions “poden ser difícils”, però també es va mostrar convençut que es podran mantenir les especificitats i els períodes de transició que demana el Principat. “Andorra -va assenyalar-és Europa, per la seva història, la seva geografia, la seva cultura”. I, com a copríncep, es va mostrar satisfet que el país hagi triat l’encaix amb la UE. “Encarar aquest repte no és renunciar a la sobirania del poble andorrà o diluir la seva identitat”, va afegir abans de dir que, fins i tot, es podrà reivindicar “una identitat forta” en el marc de la UE, ja que Europa no és un lloc on es dilueixin les identitats.

No obstant això, va considerar que és necessari ser conscient que no es pot mantenir l’actual statu quo i que cal “construir una nació forta” que miri, alhora, al passat però també al futur i en la qual es facin les reformes necessàries. En aquest sentit, va subratllar que cal reforçar les relacions econòmiques i va prestar atenció a les connexions viàries. El president francès, que sembla que guanya cada cop més presència al cor de les institucions europees, va declinar referir-se a afers polèmics, com el dret a l’avortament. El mandatari va considerar que es tracta d’una qüestió interna, un posicionament que va defraudar els col·lectius feministes, que esperaven un gest del president. Ja a la plaça del Poble, en un acte dirigit als ciutadans del país i possiblement el més esperat, Macron va pronunciar un discurs en què va repetir els mateixos arguments sobre la polèmica però en un to menys polític i institucional. Va destacar que visitava Andorra com a copríncep i que aquest és un càrrec institucional que li impedeix decidir sobre els andorrans, en referència a l’avortament.

En aquest sentit, va manifestar que són les institucions andorranes les que han de canalitzar les demandes de la població. D’aquesta manera, va remarcar que el seu paper com a copríncep és “garantir la independència” del país i el seu equilibri entre França i Espanya però no immiscir-se en aquesta temàtica, tot i que va deixar entreveure que el seu posicionament com a president francès es troba a favor de la defensa i la reivindicació dels drets de les dones.

stats