Internacional 18/11/2016

Escòcia i Gal·les tindran veu en la vista del Tribunal Suprem pel Brexit

Les dues parts van votar per amplia majoria l'opció de la permanència a la Unió Europea

Agències / Ara
3 min
Nicola Sturgeon, líder del Partit Nacional Escocès

BarcelonaEls governs d'Escòcia i Gal·les han rebut avui l'autorització del Tribunal Suprem Britànic per fer al·legats durant la vista del recurs de l'Executiu de Londres contra un dictamen judicial que obliga al govern de May a consultar amb el Parlament abans d'executar el "brexit".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Suprem, màxima instància judicial del Regne Unit, va aprovar la sol·licitud de dos Executius autonòmics, mentre que Irlanda del Nord ja comptava amb el mateix permís.

En el cas d'Escòcia, el tribunal vol escoltar els arguments sobre l'assumpte des de la perspectiva de la legislació escocesa, que difereix en alguns aspectes de la que s'aplica a la resta del territori britànic. A terres escoceses, on la majoria de la població va decidir quedar-se en el Regne Unit amb l'argument de no sortir de la Unió Europea, el remain va guanyar de forma aclaparadora: 62% volien quedar-se, mentre que el 38% va optar per l'opció que es va acabar imposant al conjunt de tot el territori. El Govern nacionalista escocès ha anunciat que farà tot el possible per que Escòcia romangui a la UE i no descarta convocar un segon referèndum d'independència a la regió.

En el cas d'Irlanda, la diferencia no va ser tan notable: 55% optaven per romandre a la UE, i un 44%, per marxar. A Gal·les, tot i ser una de les parts que també ha demanat participar en la vista, va guanyar el Brexit amb un 52%, davant d'un 47% que ho va fer en contra.

També ha estat autoritzat a defensar la seva posició el Sindicat Independent de Treballadors, que representa persones en les ocupacions pitjor pagades, element molt discutit sobre si una sortida de la Unió Europea beneficiaria o no els salaris en terres angleses.

Entre el 5 i el 8 de desembre, onze jutges del Tribunal Suprem analitzaran el recurs que va interposar el govern de la premier Theresa May i s'espera que es doni a conèixer la sentència a principis de l'any vinent. Serà doncs, la segona vegada que el poder legislatiu es pronuncia sobre el mateix fet: el 3 de novembre va dictaminar que l'Executiu no pot utilitzar l'anomenada prerrogativa reial per invocar de manera unilateral l'article 50 del Tractat de Lisboa, que dona peu a abandonar la Unió Europea. Això donaria inici als dos anys de negociacions amb Brussel·les per pactar la sortida del Regne Unit. Però si el recurs és denegat, la realitat serà ben diferent: el Govern haurà de sotmetre l'activació de l'article 50 a una votació parlamentària, que autoritzaria, o no, l'inici de les negociacions.

L'Executiu podria trobar no obstant això més obstacles a la Cambra dels Lords, on els liberaldemòcrates, que tenen només vuit diputats en els Comuns, conserven un centenar de parells i podrien bloquejar el procés. És per això que hi intervé un altre factor igual d'important: El govern de Theresa May prepara una nova llei. El breu redactat de la llei impediria que fos esmenada tant en la seva tramitació a la Cambra dels Comuns com en l’enviament a la dels Lords. S’arribaria així a temps perquè, a finals de març del 2017, Londres invoqués l’article 50 del Tractat de Lisboa i comencessin les negociacions amb Brussel·les per sortir de la UE.

La demanda va ser plantejada per un grup de ciutadans, entre ells l'empresària Gina Miller i el perruquer Deir Dos Santos.

May ha expressat als seus col·legues europeus la convicció que guanyarà el procés al Tribunal Suprem i manté el calendari previst per activar l'article 50 a finals del primer trimestre de 2017.

L'oposició laborista ha indicat per part seva que no votaria al Parlament en contra de la invocació de l'article 50, ja que això aniria en contra del resultat del referèndum del 23 de juny, en què va guanyar el Brexit, però sí exigirà conèixer la posició negociadora de la primera ministra.

Merkel i May es veuen a Berlín

En el marc de la trobada d'alguns líders europeus amb Barack Obama, Theresa May i Angela Merkel han pogut parlar sobre el tema en una entrevista bilateral, tot i que de forma breu i sense avançar fets. La 'premier' anglesa ha afirmat que "la feina ja està encaminada. Estem preparats per activar l'article 50 pel mes de març de 2017". Segons ha indicat, la sortida de la UE s'ha de realitzar de forma ordenada per "arribar a una solució que acontenti els interessos del Regne Unit, però també als dels socis europeus". La cancellera alemanya resta a l'espera de rebre la sol·licitud.

stats