Una Escòcia independent pot negociar l'accés al mercat únic malgrat quedar fora de la UE, segons un informe britànic

L'estudi diu que l'admissió a la Unió tardaria tres anys o més

Una Escòcia independent trigaria com a mínim tres anys a incorporar-se a la UE, segons un estudi encarregat per una plataforma d'empresaris britànics, Business for New Europe (BNE), a la junta directiva de la qual hi ha els presidents de BAE Systems, RBS, Scottish Power i Shell.

Escòcia quedaria de moment fora de la UE, però això, remarca l'estudi, "no vol dir que l'actual relació que mantenen les dues parts arribés a la fi". Segons assenyala, "el període entre el referèndum i la independència podria utilitzar-se per negociar un acord temporal que donaria a Escòcia accés al mercat únic".

Així mateix, l'expert que signa l'informe, David Furby, marca el 2019 com la data per a l'admissió d'una Esscòcia independent a la UE i remarca que la reflexió al voltant del cas escocès és aplicable a altres casos plantejats en aquests moments a Europa, en referència al procés català. Recorda, a més, que no existeix un precedent semblant i que els tractats de la UE no ho contemplen.

L'estudi subratlla, a més, que els debats paral·lels que tenen lloc a Escòcia i Catalunya han posat l'atenció "més que mai" en una qüestió irresolta: determinar quina hauria de ser la política de la UE amb "un país o regió dins d'un estat membre, si aquest país o regió escull independitzar-se de l'estat membre".

Qüestió estratègica

Furby considera que aquest debat "és una qüestió d'importància estratègica per a la UE", ja que, més enllà del cas escocès i català, hi ha moviments independentistes a França, Itàlia i Polònia.

L'informe considera que "és cert que [en teoria] Espanya, o algun altre estat membre, podrien vetar l'accés d'una Escòcia independent, però aquesta conseqüència", per l'autor de l'estudi, "es considera improbable".

L'expert creu que seria difícil aplicar l'article 48 del Tractat de la UE i garantir un accés automàtic (per acord dels estats membres) d'una Escòcia independent a la UE a causa dels temors dels estats que fos un precedent en conflictes semblants. Així doncs, el camí hauria de ser l'article 49, de manera que Escòcia sol·licités l'ingrés per la via habitual.

"El desavantatge obvi d'un acord temporal [per accedir al mercat únic] seria que, fins que Escòcia no entrés a la UE com a nou estat membre, no tindria veu en la presa de decisions", assenyala l'autor.

L'acord temporal seria "complex i delicat" de negociar perquè es faria en paral·lel a la negociació amb el Regne Unit per pactar els termes de la separació.

Més continguts de