L'estil català inspira un moviment independentista: la reacció de la premsa internacional als empresonaments

Els articles subratllen les cassolades i protestes convocades arran de la decisió judicial

Catalunya marca tendència i el diari britànic 'The Independent' ha batejat com a "estil català" la via que inspira el moviment secessionista de l'illa de Canvey, un petit territori a l'estuari del riu Tàmesis que reclama la seva independència del Regne Unit. El Partit Independent de Canvey Island (CIIP) compta amb 14 dels 17 escons de l'illa al consell i impulsa iniciatives per al divorci.  "Ja és hora de començar un moviment per una independència com ho fan els catalans", afirma un regidor, que reclama la necessita de tenir "veu pròpia" per decidir el propi futur.


A la BBC britànica s'interrompia l'emissió del telenotícies per donar la informació d'última hora de l'ordre de presó provisional sense finança per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Al diari 'The Guardian' subratllen amb una nota d'agències que "Espanya ha traspassat la línia de resistència a Catalunya" en empresonar els dos líders de les organitzacions independentistes, un fet que apunta que Madrid és cada cop més a prop d'"imposar el control central de Catalunya". La notícia també explica que la mesura contra Cuixart i Sànchez ha provocat manifestacions espontànies a favor de la democràcia i la llibertat d'expressió.

També el diari de referència de l'esquerra francesa, 'Libération', es fa ressò de les manifestacions convocades per a aquest dimarts arran de les dues detencions.

Al 'Washington Post', la corresponsal afirma que "l'enfrontament d'Espanya amb la seva regió independentista de Catalunya es va intensificar" amb l'empresonament dels líders d'Òmnium i l'ANC, que va provocar una cassolada immediata per tot Barcelona.

El britànic 'The Telegraph' fa referència a la notícia sobre el conflicte català que el govern espanyol ha advertit Carles Puigdemont que s'enfronta a la seva "última oportunitat de renunciar" a la independència si vol evitar que s'apliqui l'article 155.

'Il Sole 24 ore' titula que l'Audiència Nacional deixa en llibertat el major Josep Lluís Trapero amb mesures cautelars però que, per contra, ha ordenat l'arrest dels líders de les "grans organitzacions de la societat civil independentista", acusats de "sedició per les manifestacions pacífiques del 20 i 21 de setembre a Barcelona".

L' italià 'La Repubblica' destaca l'empresonament de Sànchez i Cuixart i la resposta del president Puigdemont que l'estat espanyol "tracta d'empresonar idees" com a resposta a la seva petició de demanar un marge de dos mesos per dialogar i negociar la sortida política a l'enfrontament.

Un altre referent de la premsa italiana, 'La Stampa', recull en l'edició digital el vídeo que Jordi Cuixart va publicar al seu compte de Twitter un cop es va decretar la seva entrada a la presó. El diari destaca la "llibertat vigilada" per a Trapero i la presó preventiva per als líders d'Òmnium i l'ANC, una mesura que, al seu parer, "augmenta la tensió entre Catalunya i Espanya" i ha encès una "forta reacció de la Generalitat" i també als carrers, on s'han organitzat cassolades, marxes i una aturada als llocs de treball avui dimarts. 

En un article d'opinió titulat "Jordi, la ment del referèndum" el periodista Francesco Olivo reconeix la importància de Sànchez i Cuixart en les convocatòries sempre pacífiques de l'independentisme català, al costat del president Puigdemont. "És per això que l'arrest dels dos Jordis marca una fita important en aquest assumpte que corre el risc de no acabar mai", afirma.

La cadena francesa CNews ha penjat a Twitter un vídeo sobre les dues detencions i les posteriors cassolades que s'han produït com a protesta a la decisió judicial.

L' argentí 'Clarín' dedica dos articles a Catalunya. Pel que fa al de les dues detencions, la periodista que signa la peça explica que es van produir cassolades en molts punts de Barcelona. Segons el text, l'ingrés a presó dels dos principals líders "separatistes" suposa el toc final de la "tensió dilatada i continguda" entre el govern espanyol i el català.

Més continguts de