Els Estats Units ordenen la retirada de part del seu personal diplomàtic a l'Iraq

La decisió s'ha pres per motius de seguretat enmig de l'escalada de tensió amb l'Iran

Els Estats Units han ordenat aquest dimecres evacuar el personal no essencial de la seva ambaixada a Bagdad, la capital de l'Iraq, i del seu consolat a Erbil, capital de la regió del Kurdistan [al nord del país], per motius de seguretat. La decisió arriba enmig de l'escalada de tensió amb l'Iran, que la setmana passada va anunciar la seva retirada parcial de l'acord nuclear amb les potències internacionals. 

A causa d'aquesta decisió, els serveis d'emissió de visats se suspendran de manera temporal tant a Bagdad com a Erbil, segons un comunicat emès per l'ambaixada. En la nota informativa també adverteixen que la capacitat de proveir serveis d'emergència als ciutadans nord-americans al país serà "limitada" mentre duri la suspensió. 

De la mateixa, ordenen a tots els ciutadans nord-americans que surtin de l'Iraq "tan aviat com sigui possible a través del transport comercial". De la mateixa manera recomanen evitar "les instal·lacions dels EUA a l'Iraq" i que "siguin conscients de l'entorn" on es troben, entre altres mesures. 

Tensió amb l'Iran 

L'evacuació del personal diplomàtic respon a l'augment de tensió entre els Estats Units i l'Iran. Durant l'última setmana Washington ha enviat al golf Pèrsic el portaavions 'Abraham Lincoln', el vaixell d'assalt amfibi 'Arlington', a més de diversos míssils Patriot i bombarders. La decisió arriba després que la intel·ligència nord-americana detectés que hi ha "indicis" de possibles atacs de Teheran, la capital de l'Iran, contra les seves forces i interessos a l'Orient Mitjà. 

D'altra banda, el líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, ha descartat una guerra entre el seu país i els Estats Units. Però això no significa que vulgui acostar posicions, ja que també ha descartat qualsevol tipus de negociació, que, segons afirma, seria "verinosa". 

"L'opció definitiva de la nació iraniana serà la resistència davant dels Estats Units i, en aquesta confrontació, els EUA es veuran obligats a retirar-se", va dir Khamenei aquest dimarts. 

Al setembre els Estats Units van tancar el consolat de Bàssora [al sud de l'Iraq] després que es registressin trets al voltant de l'edifici. Washington va culpar d'aquest atac les milícies a les quals dona suport l'Iran.