Nacions Unides
Internacional 28/07/2012

Els Estats Units i altres potències bloquegen el tractat per regular el comerç d'armes

Després de quatre setmanes de negociacions a la seu de l'ONU, els 193 països participants reconeixen el fracàs. Washington diu que "necessita més temps" per donar suport al tractat i els analistes apunten la lluita d'Obama per la reelecció el novembre com un dels entrebancs.

Efe
2 min

Nova YorkLa negativa dels Estats Units i d'altres potències ha esvaït la matinada d'aquest dissabte les aspiracions de gairebé un centenar de països i organitzacions de la societat civil que s'aprovés un nou acord que reguli el comerç d'armes, un negoci lucratiu i fosc que mou milers de milions de dòlars.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de quatre setmanes de maratonianes negociacions en la seu de l'ONU, els 193 països participants han reconegut el fracàs de les converses i han marxat a casa sense poder consensuar un text definitiu que permeti tirar endavant un nou Tractat sobre el Comerç d'Armes (TCA).

"Estimats amics, s'aixeca la sessió", ha afirmat en to solemne el diplomàtic argentí Roberto García Moritán, al capdavant del comitè negociador del tractat, donant per conclosa l'última ronda de les converses entre les cares de decepció de molts dels presents.

Després dels avenços que s'havien aconseguit dijous, que van permetre fins i tot comptar amb un esborrany "avançat" i amb "força consens", l'optimisme de les delegacions s'ha desinflat a última hora del divendres després que els Estats Units sorprenguessin en dir que necessitaven "més temps" per donar suport al tractat.

"El text era de molt bona qualitat i en línies generals estaven inclosos la majoria dels punts que hi havia sobre la taula", ha dit a Efe un diplomàtic occidental, que ha evitat utilitzar la paraula "fracàs" en considerar que "fa quatre setmanes" ningú hagués pensat que s'arribaria tan lluny.

La lluita d'Obama per la reelecció, un dels entrebancs

Als passadissos de l'ONU es feien interpretacions de tot tipus sobre la negativa de la Casa Blanca de donar suport al text, tot i que hi havia força consens sobre el fet que la proximitat de les eleccions presidencials del novembre, on Barack Obama s'hi juga la reelecció, feien "gairebé impossible" que s'arribés a un acord sobre un tema "tan delicat".

"El president Barack Obama ha demanat més temps per arribar a un acord. Quant temps més necessita?", s'ha preguntat la secretària general d'Amnistia Internacional, Salil Shetty, que ha lamentat que cada minut mor una persona al món per culpa de la violència armada.

Des de Londres, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha emès un comunicat on s'ha mostrat "decepcionat" pel fracàs de les negociacions, que ha qualificat de "pas enrere", però s'ha mostrat "confiat" que no sigui el final del TCA i que els països segueixen treballant per arribar a "aquest noble objectiu".

"És trist i decepcionant acabar així, i posa de manifest la poca voluntat política d'alguns estats d'abordar un tema crucial per salvar tantes vides", ha dit el director de Fundació per la Pau, Jordi Armadans, que ha seguit les negociacions des de Nova York.

Armadans ha reconegut que era un "escenari possible" però ha destacat la feina de tot aquest temps i ha subratllat que "el que fa deu anys semblava impensable", que la comunitat internacional s'assegués a negociar més regulació sobre el "fosc" comerç d'armes, "ara és una realitat" i ha estat "molt aprop" d'aconseguir-se.

I ara?

Un dels escenaris que es preveuen ara és reprendre el proper mes de setembre el tema durant la propera Assemblea General de l'ONU, en la qual alguns països volen aprovar una resolució per "pressionar" les grans potències i donar resposta als esforços de la comunitat internacional per regular el comerç

stats