Els Estats Units transfereixen a Uruguai sis presoners de Guantánamo

El trasllat s'emmarca en l'acord d'Obama amb Mújica, que es va oferir a ajudar al tancament de la presó nord-americana

Sis presos de la presó de la Base Naval de Guantánamo, considerats de baix risc pels Estats Units, han estat traslladats aquesta matinada des del penal nord-americà fins a Uruguai, segons ha informat l'ambaixada nord-americana a Montevideo.

Aquest trasllat forma part del compromís amb la Casa Blanca del mandatari uruguaià, José Mujica, que va acceptar la petició del president Barack Obama a Uruguai perquè rebi alguns reclusos de la presó de Guantanamo com a part del programa de tancament d'aquest penal, ubicat a la base militar nord-americana de l'illa de Cuba.

Fonts diplomàtiques han assegurat a Efe que es desconeixen els detalls de l'arribada dels reclusos per raons de seguretat i que han estat traslladats en condició de refugiats.

Segons l'emissora uruguaiana Montecarlo, els presos van ser traslladats en un vol del govern dels Estats Units i van arribar a Uruguai a les 02:55 de diumenge hora local (GMT 04:55), on cinc d'ells van ser portats a l'Hospital Militar i un, que està més delicat, va ser internat a l'Hospital Maciel.

En un comunicat de premsa, l'ambaixada dels Estats Units a l'Uruguai va confirmar la identitat dels reclusos traslladats: Adnan Anham, Ali Hussain Shaabaan, Omar Mahmoud Faraj, Abdul Bin Mohammed Abis Ourgy, Mohammed Tahanmatan i Jihad Diyab.

Les seves nacionalitats són siriana, palestina i tunisiana, segons els mitjans locals. Els presos, considerats de poc valor i risc per als Estats Units, van ser autoritzats per a ser transferits fa més de quatre anys.

Aquest grup de sis detinguts és el més nombrós transferit a un altre país des de 2009, quan es van paralitzar les repatriacions d'aquells reclusos que havien rebut el vistiplau per abandonar Guantànamo i que hi porten més d'una dècada.

La transferència a Uruguai es va retardar també pel polèmic acord d'alliberament del presoner de guerra Bowe Bergdahl, que va ser intercanviat per cinc líders talibans empresonats a Guantánamo sense que es notifiqués a temps al Congrés.

La base de Guantánamo "no és una presó, és un niu de segrestos, perquè una presó suposa una subjecció a algun sistema de dret, a la presència d'alguna fiscalia, a les decisions d'algun jutge, qualsevol que sigui, i algun mínim de referència del punt de vista jurídic ", va dir Mújica en una entrevista televisiva.

El mandatari uruguaià havia mostrat la seva disposició, ja a finals de març, a col·laborar en el tancament de la presó de Guantánamo, creada pel president George W. Bush el 2002 per mantenir els sospitosos de pertànyer a Al-Qaida fora de les proteccions legals que regeixen els tribunals federals nord-americans.