Internacional 02/12/2010

Els Estats membres rebaixen un 60% el pressupost de la Unió per la Mediterrània i no envien els seus experts a Barcelona

El conflicte araboisraelià no només ha fet impossible la cimera euromediterrània, sinó que posa en perill la credibilitat de la Unió per la Mediterrània (UpM), l'organisme internacional amb seu a Barcelona que aplega 43 estats.

Acn
4 min

BarcelonaEl secretari general de la UpM, Ahmad Masa'deh, n'és conscient i, en una entrevista a l'ACN, diu que la institució ha de centrar-se en els projectes econòmics i socials, al marge de la política. Mentrestant, els socis han rebaixat en un 60% el pressupost del 2011, que s'ha quedat en 6,2 milions d'euros. I la majoria de països encara no han enviat els seus experts al Palau de Pedralbes. Davant d'aquests fets, el secretari general recorda que cal implicació dels Estats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan podrem veure els primers projectes de la Unió per la Mediterrània? 'Esperem que l'any vinent, però el que cal recordar és que l'organisme no pot funcionar de manera aïllada dels Estats'. Amb aquestes paraules, en una entrevista a l'ACN, el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Ahmad Masa'deh, posa de relleu el seu temor que els països membres no s'impliquin prou en la UpM. De fet, els Estats van retallar en un 60% el pressupost proposat per al 2011 i finalment ha quedat en 6,2 milions d'euros, una xifra que el secretari general considera insuficient.

Ahmad Masa'deh, que fins al gener era ambaixador de Jordània davant la UE, és conscient que 'el suport econòmic pot reflectir el suport polític', però afirma que vol pensar que no és aquest el motiu de la reducció pressupostària. Tot i que considera que 6,2 milions d'euros no són suficients per dur a terme 'la multitud d'idees' que té al cap, es conforma: 'hem d'intentar utilitzar de la millor manera aquest reduït pressupost i aconseguir resultats en els propers mesos'.

D'altra banda, la Unió per la Mediterrània i les seves iniciatives no podran tirar endavant si els estats membres no deixen de banda les qüestions polítiques i, principalment, el conflicte entre Palestina i Israel, posa de manifest Masa'deh. De fet, aquest és el principal motiu pel qual aquest 2010 s'ha ajornat la cimera euromediterrània que havia d'aplegar els caps d'Estat i de govern dels 43 països de la UpM. Davant del fracàs en les negociacions de pau, Mada'deh fa una crida perquè els socis se centrin en la cooperació en l'àmbit econòmic i social.

De moment, però, la manca de voluntat política ha fet que la majoria de reunions amb ministres dels 43 països hagin estat fracassat. N'hi ha que no s'han celebrat i moltes de les que ho han fet, han acabat amb paper mullat. Els estats membres, per exemple, van ser incapaços de signar un acord sobre la gestió de l'aigua a la regió. Un cop més, el motiu tenia l'arrel en la situació al Pròxim Orient.

Tot i les dificultats, Masa'deh es mostra optimista i espera que el 2011 pugui veure els primers projectes de la UpM. En una primera fase, el secretari general creu que es podran fer realitat aquells que són més senzills, com la creació d'un programa d'interncanvi d'estudiants Erasmus a la Mediterrània. Si bé es tracta d'un projecte a més llarg termini, Masa'deh confia que la realització d'un pla solar mediterrani per obtenir energies renovables pugui avançar a bon ritme. És conscient, però, que la seva és una tasca complicada i que de moment les circumstàncies no li ho estan posant gens fàcil.

'Es podria fer més perquè Barcelona sigui realment un 'hub' de la Mediterrània'

'Potser hi podria haver més compromís per part de les autoritats i fer que Barcelona sigui realment un 'hub' al Mediterrani, que hi hagués més conferències, activitats, seminaris... Però he de dir que tant el govern espanyol i català estan fent un gran treball.' D'aquesta manera, Ahmad Masa'deh lamenta que no es facin més activitats perquè la capital catalana es converteixi, realment, en la capital del Mediterrani. El secretari general, però, no culpa les autoritats de l'estat, Catalunya o Barcelona, ja que considera que han fet el que han pogut. I és que 'la situació al Pròxim Orient és el que fa que tot vagi més lent del que voldríem'.

El Palau de Pedralbes funciona a mig gas com a seu de la UpM

La inauguració de la UpM va ser el març del 2010, però la seu de l'organisme, el Palau de Pedralbes, va passar mig any a punt però buida i no va començar a funcionar fins al setembre. Si bé encara hi ha despatxos per ocupar, actualment hi treballen 25 persones, una quarta part de les que hi haurà en un futur.

També hi ha el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Ahmad Masa'deh, i cinc dels sis vicesecretaris. Només falta el representant de Grècia. No hi són tampoc els experts de la majoria de països membres, quelcom 'essencial' perquè l'organisme comenci a funcionar amb normalitat, apunta el secretari general en una entrevista a l'ACN. Si no hi ha els representants estatals, 'qui farà, doncs, el treball?', es pregunta.

La Unió per la Mediterrània és un organisme internacional que aplega els 27 països de la Unió Europea i tots els Estats de les riberes sud i est de la Mediterrània excepte Líbia. Segons es va definir en la declaració de París, el 2008, té sis àrees d'actuació, que es centren en la descontaminació del Mediterrani, el pla solar mediterrani, les universitats, el foment dels intercanvis empresarials i les autopistes terrestres i del mar.

stats