RÚSSIA
Internacional 20/09/2017

Estàtua a l’inventor del Kalàixnikov

Moscou aixeca un monument en memòria del creador del conegut fusell d’assalt

Natàlia Boronat
3 min
Estàtua a l’inventor del Kalàixnikov

MoscouMikhaïl Kalàixnikov, el creador del fusell d’assalt AK-47, ha quedat immortalitzat al centre de Moscou en un conjunt monumental que es va inaugurar ahir amb motiu del Dia del Constructor d’Armament en una petita illa al mig dels carrils per a vehicles de l’Anell dels Jardins.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El conjunt del pedestal de granit i l’estàtua de bronze de Mikhaïl Kalàixnikov agafant delicadament el fusell d’assalt com si fos un instrument musical fa 8 metres d’alçada i està custodiat a uns metres de distància per la figura de l’arcàngel sant Miquel -que, dalt d’un cavall i armat amb una llança, mata un drac-, i per uns quants fusells Kalàixnikovs de mida real que apunten la fera i que ahir estaven decorats amb clavells vermells naturals.

Als vianants que ahir observaven la composició els semblava més aviat un sant Jordi matant el drac, però la idea de l’escultor autor de l’obra, Salavat Xerbakov, era fer una metàfora del personatge bíblic de l’arcàngel que “lluita contra el mal del món” al costat de Kalàixnikov, una de les figures de la història de Rússia que han ajudat a conservar el país. Durant l’acte d’inauguració, el ministre de Cultura rus, Vladímir Medinski, va destacar que Kalàixnikov representa “les millors característiques de l’home rus: un talent natural extraordinari, la senzillesa, l’honestedat i la capacitat organitzativa”. Aquests trets, segons el ministre, li van permetre crear el fusell d’assalt AK-47, que Medinski va qualificar de “veritable marca cultural de Rússia”.

En general a Rússia estan orgullosos de la figura i dels invents de Kalàixnikov, però ahir a Moscou hi havia tota mena d’opinions sobre el monument. Mentre que alguns deien que els agradava molt, d’altres lamentaven el missatge subliminal que es desprèn del fet que un constructor d’armament es converteixi en un nou símbol de Moscou.

Kalàixnikov va morir el 2013 a l’edat de 94 anys i va ser enterrat en un complex militar amb tots els honors i amb la presència de Vladímir Putin a prop de Moscou, tot i que la major part de la seva carrera com a constructor d’armament la va fer a la ciutat d’Ijevsk, capital de la república d’Udmúrtia i un dels centres de producció armamentista més importants del país.

El constructor sempre deia que havia sigut la Segona Guerra Mundial, els nazis i una ferida que li van fer el que el va empènyer a començar a dissenyar fusells. El 1945 va crear l’AK-47 i al cap de dos anys aquest fusell ja era utilitzat de manera reglamentària a l’exèrcit soviètic. L’AK-47 i les seves derivacions són l’arma oficial de més de 50 exèrcits i també ha sigut utilitzada per moltes guerrilles d’arreu del planeta.

Kalàixnikov estava molt orgullós que el seu invent fos considerat la millor arma del segle XX i en una entrevista el 2007 es defensava d’haver creat l’arma més mortífera del planeta insistint que l’objectiu de l’invent era la defensa de Rússia. Segons el constructor, si l’AK-47 va a parar als llocs de conflicte, la culpa és dels polítics “que no saben solucionar els problemes de manera pacífica; l’arma no dispara, dispara la persona”.

Actualment el llegendari constructor també dona nom al Grup Kalàixnikov, un consorci de producció armamentista format per l’estatal Rostek i inversors privats, que fabrica, entre d’altres, el 95% de les armes de tir a Rússia i destina el 70% de la producció a l’exportació.

stats