Estrasburg examina si negar el genocidi armeni és llibertat d'expressió

Un ciutadà turc condemnat per Suïssa porta el seu cas al tribunal de drets humans

El Tribunal d'Estrasburg veu aquest matí el cas de Dogu Perinçek, un metge turc condemnat per haver negat el genocidi armeni. L'home, president del Partit dels Treballadors de Turquia, ha portat la seva sentència a l'alt tribunal europeu pels drets humans perquè entén que se l'ha vulnerat el seu dret a la llibertat d'expressió.

A les portes dels jutjats s'ha concentrat un centenar d'armenis que recordaven amb pancartes els milions de ciutadans assassinats per l'executiu otomà entre 1915 i 1923. Es calcula que hi van morir entre 1,5 i dos milions d'armenis. El cas ha tingut un especial ressò perquè una de les advocades que representa el govern Armeni és Amal Clooney, la sírio-britànica casada amb l'actor George Clooney, que s'ha emportat bona part del focus mediàtic.

Peinçek va ser a Suïssa entre juliol i setembre del 2005 per intervenir en diverses conferències en què negava públicament que l'Imperi otomà ordenés  el crim de genocidi contra el poble armeni i va assegurar que es tractava d"'una mentida internacional".

L'Associació Suïssa-Armènia va denunciar el turc i el 2007 un jutjat de Lausana va condemnar Perinçek per discriminació racial, assenyalant que les seves paraules no aportaven res al debat històric científic. En fase d'apel·lació, un tribunal superior va determinar que l'armeni, com el genocidi jueu, és un fet totalment comprovat . El condemnat però, va voler arribar fins al final i va portar el seu cas davant del Tribunal d'Estrasburg, argumentant que la condemna no estava justificada per la recerca d'un objectiu legítim i que la suposada violació de la seva llibertat d'expressió era no "necessària en una societat democràtica".