L'Eurocambra força Hongria i Romania a presentar nous candidats a la Comissió Europea

S'han vetat per conflicte d'interessos en un procés que alguns diputats consideren poc transparent

Petita victòria del Parlament Europeu davant la voluntat dels estats membres. Aquest dilluns l'Eurocambra ha tombat definitivament els dos candidats a comissaris d'Hongria i Romania i ha forçat la futura presidenta de la Comissió a moure fitxa i buscar alternatives. La comissió d'afers jurídics i legals de la cambra ha rebutjat de nou aquest dilluns les declaracions de béns de la socialista romanesa  Rovana Plumb i el conservador hongarès László Trócsányi . La setmana passada ja van concloure que presentaven conflicte d'interessos que els feien incompatibles amb el càrrec, però el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va demanar-los aclariments i així s'ha ratificat en una reunió tensa en què alguns membres d'aquesta comissió han denunciat falta de transparència i s'han sentit pressionats per haver de repetir la votació. Després del veto, però, la futura presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha estat notificada i ha hagut de reaccionar i demanar a Budapest i Bucarest que presentin dos nous candidats. 

El primer moviment ha arribat des d'Hongria, on el govern de Viktor Orbán ha proposat  Oliver Varhelyi, ambaixador del país davant la Unió Europea. L'examen a les declaracions de béns dels candidats és un filtre previ a les audiències públiques, que estaven programades per començar aquest mateix dimarts, per això els moviments han de ser ràpids. I, tot i que Hongria ha sigut la primera a moure fitxa, el seu primer candidat, vetat per l'Eurocambra, l'exministre de Justícia del govern del xenòfob Viktor Orbán, László Trócsányi, ha anunciat a través del seu compte de Twitter que recorrerà la decisió. Ara bé, les normes del procediment no preveuen aquest escenari. Trócsanyi estava qüestionat d'entrada per haver format part d'un govern que s'ha enfrontat obertament amb Brussel·les i que ha infringit els principis de l'estat de dret. A banda, però, havia fundat un bufet d'advocats que ha treballat pel govern hongarès fins i tot quan ell n'era ministre. Plumb, en canvi, ha estat declarada no apta per haver rebut uns crèdits per valor d'un milió d'euros que estarien presumptament canalitzats cap al seu partit. 

Candidats a governar la UE, sota la lupa

Un procés polèmic 

És la primera vegada que la comissió d'afers jurídics i legals té la competència de filtrar candidats per conflicte d'interessos i el procés no està del tot delimitat. I no ha estat exempt de polèmica. Les reunions dels membres d'aquesta comissió (formada per representants dels diferents grups polítics de la cambra) s'han fet a porta tancada i de manera secreta i confidencial. Les declaracions de béns dels candidats a comissaris no s'han fet públiques fins a aquest mateix dilluns, malgrat que el procés va començar fa una setmana i no s'ha pogut tenir accés als textos intercanviats entre els candidats, la comissió i el mateix president de l'Eurocambra. 

Per això, una de les vicepresidentes de la comissió, la francesa de l'Esquerra Unitària Manon Aubry, ha estat activa a l'hora de denunciar el "desastre" d'un procés que considera "injust, opac, polititzat i limitat". Aubry denuncia que hi ha altres candidats, com la del seu propi país, Sylvie Goulard, que presenten indicis de conflicte d'interessos més preocupants però que no s'han discutit, com sí que ha passat amb els candidats de Romania i Hongria. Un dels candidats que es va discutir va ser el ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, que va ser alliberat d'haver-se de vendre les accions que té a Bayer, BBVA i Iberdrola. L'Esquerra Unitària demana la creació d'un organisme independent i no polititzat per analitzar les declaracions de béns dels candidats. Des d'aquesta formació política han explicat que estan en converses amb els Verds/ALE, els socialistes i els liberals per demanar una reforma i una millora d'aquest procés.