Internacional 30/09/2011

Els indígenes bolivians es reagrupen per continuar la marxa cap a La Paz

Després de la forta repressió policial de diumenge passat, milers de nadius amazònics reprenen les protestes per aconseguir la suspensió total d'una carretera que travessa una reserva natural

Efe
1 min
Els indígenes demanen respecte per la seva protesta. EFE

La PazEls indígenes bolivians que s'oposen a la construcció d'una carretera projectada pel govern d'Evo Morales, que travessa una reserva natural a l'Amazònia, s'ha reagrupat aquest divendres per seguir la seva marxa de protesta cap a la capital del país, La Paz. Els indígenes reiniciaran la seva marxa després de la brutal repressió policial de diumenge passat, que va agreujar el conflicte i va obligar dos ministres a dimitir. Morales va dir que retirava el projecte de construcció de la carretera i va dir que era “imperdonable" l'actuació dels agents per dissoldre la manifestació, malgrat que no se'n va mostrar responsable.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El reagrupament s'ha dut a terme a 200 quilòmetres al nord-est de La Paz a la població de Quiquibey, on van arribar amb vehicles un miler d'indígenes des de pobles veïns. Més de 1.500 nadius amazònics reprendran la marxa cap a La Paz per exigir la suspensió total de la carretera que passa pel Territori Indígena Parc Nacional Isiboro Sécure (Tipnis).

El parc de Tipnis ha estat al centre de la confrontació amb el govern de La Paz, en 41 dies de protesta per la construcció a d'una gran carretera finançada pel Brasil que havia d'unir La Paz i l'Amazones, en el marc del pla d'infraestructures per a l'Amèrica Llatina IIRSA. Diumenge mig miler de policies van dissoldre una columna indígena, colpejant i emmordassant els participants i traslladant-los per la força en autobusos i camionetes. Després de les massives mostres de rebuig al carrer, Morales va demanar perdó i va anunciar una investigació.

Els indígenes s'oposaven a la carretera per la destrucció del territori amazònic i el temor que productors de coca ocupessin els terreny

stats