Internacional 25/07/2020

L'FBI investiga un possible segon assassinat de l'home que va matar el fill d'una jutge llatina als EUA

El sospitós, a qui van trobar mort, hauria matat també un advocat pels drets dels homes

Sònia Sánchez
3 min
Policia prop del cotxe on van trobar mort el presumpte assassió del fill de la jutgesa Esther Salas de Nova Jersey, als Estats Units.

BarcelonaL'assassinat a sang freda del fill de 20 anys de la jutge Esther Salas, la primera jutge hispana de Nova Jersey, va commocionar els Estats Units fa una setmana i va omplir els informatius d'especulacions pel fet que la magistrada portés –des de feia només uns dies– un cas sobre els comptes bancaris del violador i pederasta Jeffrey Epstein al Deutsche Bank. Però a mesura que avança la investigació i noves dades surten a la llum, el principal sospitós de l'assassinat no sembla tenir res a veure, almenys aparentment, amb Epstein, més enllà d'una ideologia que probablement hauria fet els ulls grossos als seus abusos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Roy Den Hollander, un advocat que s'autodefinia com a "antifeminista" i que havia format part de la Coalició Nacional pels Homes dels EUA, s'hauria disfressat de repartidor de FedEx per picar a la casa de la jutge, a Nova Jersey, i disparar un tret mortal al seu fill quan li va obrir la porta i diversos trets al marit, que està en situació estable a l'hospital. La jutge era al soterrani de la casa i va sortir il·lesa. Ara l'FBI investiga si va ser ell també qui va matar un altre advocat pels drets dels homes, Marc Angelucci, que va ser assassinat l'11 de juliol a casa seva, a San Bernardino (Califòrnia), per algú també disfressat de repartidor de FedEx.

Mitjans nord-americans, de fet, han reproduït imatges de càmeres de seguretat de l'estació de ferrocarril de San Bernardino on apareixeria Roy Den Hollander amb una maleta de mà i una mascareta a la cara al voltant de les dates de l'assassinat d'Angelucci. L'FBI considera com a principal sospitós Den Hollander, que va aparèixer mort dins del seu cotxe –per un tret suposadament "autoinflingit"– només 24 hores després de l'assassinat del fill de la jutge.

Un amic de la víctima, Paul Ellam, va explicar al seu compte de Facebook que Hollander estava "irat i rabiós" pel fet que Angelucci hagués rebut l'encàrrec com a advocat de portar el cas judicial contra el reclutament selectiu de l'exèrcit, per considerar-lo discriminatori contra els homes perquè només se'ls recluta a ells. Segons Ellam, Hollander considerava que aquest cas era seu i hauria de ser ell l'advocat principal.

De fet, Harry Crouch, president de la Coalició Nacional pels Homes, va explicar a la CNN que havia fet fora Den Hollander de l'organització el 2015 precisament perquè l'advocat de Nova Jersey s'havia enfadat tant per no haver estat implicat en la demanda contra el servei de reclutament selectiu a Califòrnia fins al punt que havia amenaçat amb pegar a Crouch.

Com a advocat, Den Hollander havia portat demandes contra els locals d'oci que donaven begudes gratis a les dones en les "nit de les dames" o fins i tot contra la Universitat de Colúmbia pel seu programa d'estudis sobre les dones, a més de la que portava amb la jutge Esther Salas des del 2015, que era precisament per reclamar que s'inclogués les dones en els reclutaments a files.

Amb tot, membres del moviment pels drets dels homes als Estats Units –al qual pertanyien tant el sospitós com l'advocat assassinat– han fet comentaris a les xarxes posant en dubte el suposat suïcidi de Den Hollander i el fet que se'l vinculés "amb la mort d'una jutge que portava el cas dels comptes d'Epstein", afegint més llenya al foc d'una història ja de per si molt enrevessada.

El moviment pels drets dels homes està format per diverses organitzacions que denuncien discriminacions contra els homes en diversos àmbits, com el dret a la família, la paternitat, la reproducció o els serveis del govern, com el militar. Algunes d'aquestes organitzacions estan considerades misògines i en general es creu que són una reacció al feminisme, tot i que només algunes reconeixen obertament que creuen en la superioritat de l'home sobre la dona. La Coalició Nacional pels Homes dels Estats Units, per exemple, nega tenir aquesta creença.

stats