Febrada ultra a Tailàndia pel dol per la mort del rei Bhumibol

Es multipliquen les agressions a persones acusades de "traïció" per no exaltar el monarca

Un jove va rebent cops d'espontanis mentre dos homes se l'enduen carrer avall. L'acusen d'haver difamat el rei Bhumibol Adulyadej de Tailàndia, mort dijous passat als 88 anys després d'haver-ne passat 70 al tron. L'aturen i l'obliguen a agenollar-se envoltat de gent davant d'un quadre del rei i a demanar perdó en veu alta, però quan ho intenta l'interrompen amb insults i crits de "traïdor", puntades de peu i trepitjades al cap, gest molt ofensiu al país.

L'escena dura cinc minuts, segons un vídeo filmat a Chonburi, a l'est de Bangkok, i compartit a les xarxes socials. No és l'únic. En un altre, una dona d'uns 60 anys seu sense dir res en un autobús mentre el passatge la insulta fins que un policia intervé i la fa baixar. Tan bon punt és al carrer una dona li clava una bufetada davant la passivitat de diversos policies i militars, que es limiten a demanar si algú té els suposats insults gravats per poder denunciar-la. "Maleïda siguis. Has difamat el rei!", crida l'agressora. "Has insultat el pare reial. No hauries d'haver nascut", li diu algú altre. Més tard, un testimoni diu al portal Prachatai que la dona pateix una discapacitat psíquica.

Des de la mort del monarca, Tailàndia viu dies de dol oficial, sentit genuïnament per gran part de la població, que considera Bhumibol un ésser gairebé diví i símbol de la unitat nacional. Milers de persones es concentren cada dia pacíficament a resar al palau reial i la majoria de la població segueix la recomanació de la junta militar de vestir de negre o tons foscos i suspendre actes festius durant 30 dies. A Bangkok, el negre predomina als aparadors de tots els centres comercials i una campanya ciutadana ofereix tenyir roba de franc davant l’escalada de preus provocada per la demanda.

Però el decés també ha excitat la intolerància de sectors ultramonàrquics que han decidit fer justícia pel seu compte contra tailandesos acusats de fer comentaris ofensius a la corona o per mostres de dol massa tèbies. "Mala persona, segurament no ets tailandès. Mira la seva camisa!", assegura que li van dir dos comensals, mentre sopava en un restaurant, el ninotaire Narong Jarungthamchot. La camisa era grisa amb ratlles blanques. En almenys tres ocasions la policia ha hagut d’intercedir per evitar linxaments i assalts de turbes a cases de persones acusades d’haver faltat al respecte al monarca.

Des del govern no s’ha contribuït a apaivagar els ànims. El ministre de Justícia, Paiboon Kumchaya, va defensar ahir aquests grups de vigilància ciutadana com la millor manera de protegir la monarquia i va animar a perseguir els tailandesos acusats de lesa majestat que viuen exiliats a l'estranger.

Mentrestant, el departament de Comunicacions ha demanat a usuaris i servidors d'internet que denunciïn qualsevol comentari ofensiu contra la monarquia. Es tracta d’una acusació seriosa a Tailàndia, on és vigent la llei de lesa majestat més dura del món, amb penes de fins a 15 anys de presó. Els casos s’han disparat des del cop d’estat del 2014 amb prop de 70, inclòs el d’un home detingut per un comentari sarcàstic després de la mort del gos preferit del rei traspassat.

Successió misteriosa

El zel inquisitorial dels ultres ha distret l’atenció sobre la successió i l’ascens al tron del príncep Vajiralongkorn. El primer ministre, Prayut Chan-o-cha, va dir ahir que la proclamació es podria fer aquest divendres i va demanar que s’aturin les especulacions provocades per la suposada renuncia temporal de l’hereu a ser proclamat ara fa una setmana.

Segons Prayut, Vajiralongkorn hauria demanat temps per centrar-se en els actes del dol. Això va provocar la designació automàtica com a regent del cap del Consell Privat, Prem Tinsulanonda, exdictador i confident de Bhumibol. Amb una gran ascendència sobre l’exèrcit, els analistes coincideixen a identificar Prem com a figura principal del sector de les elits enemistat amb Vajiralongkorn, detestat per una vida privada plena d’escàndols i de qui temen que enceti una purga als llocs d’influència a palau.