Fidel Castro celebra els seus 90 anys al costat de Nicolás Maduro

El teatre Karl Marx de l'Havana s'omple amb 5.000 persones per repassar la vida del Comandante

El líder cubà Fidel Castro ha assistit, al costat del seu germà, el president Raúl Castro, a un espectacle pel seu 90 aniversari a l'emblemàtic teatre Karl Marx de l'Havana, on ha sigut ovacionat pels més de 5.000 espectadors presents a la gala, retransmesa en directe per la televisió estatal.

Castro ha entrat al recinte enmig d'aplaudiments encesos i crits de "Fidel, Fidel, Fidel!" i "Per molt anys, pare!", vestit amb el seu clàssic xandall esportiu.

A la celebració també hi ha assistit el president, Nicolás Maduro, que ha arribat a l'illa per participar en les festes per les nou dècades de l'expresident cubà.

L'exmandatari, d' aspecte fràgil i assistit a vegades per aguantar-se dret, ha triat un xandall blanc per aparèixer en públic el dia del seu 90 aniversari i ha seguit la representació infantil des d'una butaca especial, flanquejat per Raúl Castro i Nicolás Maduro.

També hi han convidat excombatents, expedicionaris del iot 'Granma', Herois de la República i el Treball, dirigents d'organitzacions polítiques i militars i familiars de víctimes d'atemptats terroristes contra l'illa.

Per celebrar la fita, la companyia de teatre infantil La Colmenita ha representat una obra en què celebren l'aniversari de José Martí, considerat l' heroi nacional de Cuba i una de les figures clau en l'ideari revolucionari de Fidel Castro.

En una pantalla gegant també s'han vist fotografies de Castro amb personalitats com l'expresident veneçolà Hugo Chávez, ja mort, el papa Francesc, diversos mandataris llatinoamericans i el futbolista argentí Diego Armando Maradona.

Entre els moments més especials de la vetllada hi ha hagut les anècdotes de l'historiador de l'Havana, Eusebio Leal, envoltat de nens sobre l'escenari, i la versió de la mítica 'La era está pariendo un corazón' d' Omara Portuondo.

Aquest "regal de la cultura cubana a Fidel" és la culminació d'una jornada d'homenatges que va començar al gener i que ha inclòs tributs al llarg de l'illa, especialment a la casa natal dels Castro, a Birán.

Demà tindrà lloc una altra gala en aquest mateix escenari, com a obsequi de Veneçuela per l'aniversari 90 de l'expresident.

L'última aparició en públic del ja nonagenari líder, retirat del poder des del 2006, va ser a l'abril durant la clausura del setè congrés del PCC, on va pronunciar un discurs que va sonar a comiat i en el qual va insistir en la fortalesa de les idees dels comunistes.