Fidel Castro rep els cinc espies cubans que propicien el desgel amb els Estats Units

L'expresident cubà critica les condicions inhumanes en què Washington els va mantenir presos

I Fidel Castro va rebre els cinc espies cubans alliberats el passat 17 de desembre per Washington. L'expresident cubà va donar-los la benvinguda i es va fer amb el grup la fotografia de rigor que acredita el seu bon estat de salut. Les imatges s'han publicat al diari oficial 'Granma', que també inclou un text signat pel propi Castro.

El fet que Castro hagués trigat 73 dies a rebre aquests espies, considerats uns autèntics herois pel règim, va fer especular sobre el delicat estat de salut de l'exlíder cubà. En el seu text, Castro critica la política penitenciària dels Estats Units, als que acusa d'haver organitzat "una inhumana cacera" per detenir els cinc agents i d'haver-los condemnat a "15 anys de presó brutal".

Segons Castro, els agents no tenien "cap intenció de fer mal" els Estats Units o "venjar-se pels crims que allà s'organitzaven i abastien d'explosius" contra Cuba.

Els agents van ser alliberats per sorpresa per un intercanvi amb el contractista nord-americà Alan Gross, en una operació que va permetre que tots dos països comencessin les converses per desbloquejar les relacions bilaterals, trencades fa cinc dècades.