FRANÇA

Fillon s’imposa i serà el candidat de la dreta a l’Elisi

L’ex primer ministre de Sarkozy parla de tornar la confiança als francesos

L’ala dura del conservadorisme francès s’ha imposat. François Fillon es va proclamar ahir guanyador de les primàries del centredreta. Al tancament d’aquesta edició, l’ex primer ministre de Sarkozy obtenia el 67% dels vots, una victòria sense pal·liatius davant el 33% d’Alain Juppé, actual alcalde de Bordeus. Amb el 94% dels col·legis escrutats, més de 3,9 milions de persones havien votat en la segona volta d’aquestes primàries que el centredreta francès -amb Els Republicans com a gran marca- celebrava per primera vegada en la seva història. “Necessitaré el suport de tothom”, va dir Fillon davant dels seus simpatitzants, que s’havien reunit a la Maison de la Chimie, a París. “L’esquerra és el fracàs i l’extrema dreta l’enfonsament”, va dir el flamant candidat del centredreta, que va qualificar de “patètic” el quinquenni del socialista François Hollande, a qui va acusar d’haver “rebaixat” la funció del president. Fillon ha guanyat amb un programa ortodox i ultraliberal que ell mateix no dubta a qualificar de “radical”.

“Aquesta és una victòria substantiva construïda sobre conviccions. Durant tres anys, he traçat el meu camí, escoltant els francesos, explicant el meu projecte, els meus valors, i a poc a poc vaig sentir aquesta onada que va canviar tots els escenaris”, va dir el candidat, que va subratllar que ara “França vol la veritat i l’acció”. En aquest sentit, va prometre recuperar el “respecte” i tornar als francesos “la confiança”, així com vèncer l’immobilisme i la demagògia” que encarna l’administració socialista.

En aquest primer discurs ja com a guanyador absolut, Fillon va allargar la mà a la resta de candidats amb què ha hagut de competir en aquestes eleccions i va assegurar que ara cal que tots vagin de bracet i evitar que ningú se senti ni “humiliat ni exclòs”.

Contra Le Pen

Si es compleixen tots els pronòstics, serà Fillon, doncs, qui s’enfrontarà a la presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen, ja que els sondejos donen per segura la derrota del Partit Socialista, encara sense un candidat oficial a cinc mesos de les eleccions presidencials, que es faran l’abril del 2017. Segons les enquestes, la líder del partit d’extrema dreta serà sí o sí a la segona volta, que es faria el 7 de maig. Falta per veure si Fillon és capaç de frenar l’onada blau marí, com l’anomenen a França.

Per sorpresa, Fillon es va convertir fa una setmana en el favorit d’aquestes primàries en imposar-se a Juppé, a qui totes les enquestes donaven com a guanyador. Sarkozy, que també participava en aquests comicis, va quedar automàticament eliminat en quedar relegat a la tercera posició i ja va anunciar que votaria Fillon.

Escollit per la militància i els simpatitzants, Fillon marcarà la seva campanya amb un programa conservador. A títol personal, el candidat sosté que la interrupció de l’embaràs no és un dret fonamental de la dona, tot i que ha deixat clar que, en cas de ser elegit president de França, no modificarà l’actual llei. Per contra, sí que vol prohibir l’adopció a les parelles homosexuals.

Catòlic practicant

Pare de cinc fills, el candidat del centredreta no ha amagat mai que és catòlic practicant i que la seva visió de la família es basa en els valors tradicionals. És per això que l’associació Sens Commun, que neix del moviment La Manif pour Tous -contrari al matrimoni homosexual-, sempre ha reivindicat Fillon com el seu candidat.

En política internacional, aquest liberal conservador de 62 anys és pro-rus. De fet, és partidari de suprimir les sancions europees contra Rússia arran de l’annexió de Crimea i defensa una aliança amb el Kremlin per combatre l’Estat Islàmic a Síria. És a dir, ajudar el règim de Baixar al-Assad perquè considera que si perd el poder hi ha el risc que el totalitarisme islàmic prengui el control del país. “És un gran professional i una persona molt respectable”, va dir d’ell el president rus després que guanyés la primera volta diumenge passat. El candidat de la dreta francesa a ocupar l’Elisi és, de lluny, el polític del país amb qui Putin té més bona relació.