CRISI DE L'EURO
Internacional 09/10/2012

La policia blinda el centre d'Atenes per la visita d'Angela Merkel

Set mil agents vigilen el centre de la capital grega, acordonat, tancat al trànsit i sense transport públic. El govern grec espera el suport de la cancellera a les seves reformes i que suavitzi el nou paquet d'austeritat

Ara
2 min
"Fora, senyora Merkel", davant del Parlament grec. IANNIS BEHRAKIS /REUTERS

BarcelonaLa cancellera alemanya Angela Merkel fa aquest dimarts una històrica visita a Atenes, que es llegeix com un suport a les polítiques d'austeritat del primer ministre conservador Andonis Samaràs. La policia ha organitzat l'operació de seguretat més important a la capital grega des que el 1999 la va visitar el president nord-americà Bill Clinton. El centre de la ciutat està acordonat i han començat les detencions preventives de vianants a la plaça de Sintagma. Els sindicats del sector privat (GSEE) i públic (ADEDY) han convocat una aturada de tres hores a partir del migdia i han desafiat la prohibició de manifestar-se amb una convocatòria a la plaça de Sintagma, al davant del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Samaràs, que va visitar Merkel a Berlín fa unes quantes setmanes, es reunirà amb la cancellera i faran una roda de premsa conjunta al migdia. Merkel també s'ha de reunir amb el president grec, Kàrolos Papúlias, i possiblement amb els socis del govern grec, els socialdemòcrates del Pasok i els progressistes de Dimar.

Segons informa la premsa grega, Samaràs demanarà a Merkel un reconeixement dels esforços d'Atenes i, alhora, que accepti suavitzar algunes mesures del nou paquet de retallades d'11.500 milions d'euros que el govern està negociant amb la 'troica'. Samaràs ha proposat algunes alternatives per complir amb l'austeritat sense imposar més retallades de salaris i pensions, fins ara rebutjades pels creditors internacionals.

Per garantir la seguretat s'han desplegat 7.000 policies a la capital −molts s'han traslladat des de les províncies−, i hi haurà franctiradors a l'hotel on s'allotjarà la cancellera. També s'ha tancat al trànsit tot el centre de la ciutat i els cossos antidisturbis tenen preparats tancs d'aigua. Per primer cop des de fa 38 anys, quan es va acabar la dictadura de la Junta, s'han prohibit les manifestacions en tot el recorregut que ha de fer Merkel, en què també s'aturaran tots els serveis de transport públic.

stats