Internacional 17/01/2013

Desenes de morts, set dels quals ostatges occidentals, en l'atac de l'exèrcit algerià a la planta de gas presa per jihadistes

Segons fonts de l'exèrcit citades per Reuters, en l'assalt a la planta han mort 30 ostatges, set d'ells occidentals, i 11 islamistes radicals

Ara
2 min
Cartell informatiu de la planta gasista d'In Amenas. AFP

BarcelonaL'exèrcit algerià hauria donat per acabada l'ofensiva contra els islamistes radicals que controlaven la planta gasística d'In Amenas. Segons una font de l'exèrcit, citada per Reuters, en l'atac aeri haurien mort 30 ostatges -set d'ells occidentals- i 11 segrestadors. Un dels islamistes morts serien el cap del comando terrorista. Les informacions són, però, confuses, i altres fonts assenyalen que l'operació militar continua oberta i que no és possible concretar el nombre de morts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El grup islamista radical anomenat 'Els que firmen amb sang', branca d'Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI), mantenia segrestades prop de 200 persones des de dimecres a In Amenas, una planta explotada per la britànica BP i la noruega Statoil, com a represàlia per l'operació militar francesa a Mali. El diari suís 'Tribune de Genève', que hauria contactat amb un dels ostatges per telèfon, assegura que "a alguns dels ostatges els havien col·locat un cinturó amb explosius".

Un oficial algerià ha informat a l'agència Associated Press que almenys 20 expatriats haurien aconseguit fugir dels terroristes, després que una televisió algeriana informés també que una quinzena d'estrangers, inclosos una parella de francesos, havien aconseguit escapar-se de matinada. Les versions encara són contradictòries i confuses i la cadena nord-americana Fox News xifra en 20 els estrangers que s'han pogut escapar. L'agència oficial de notícies d'Algèria també ha dit que una trentena de nadius havien fugit. Segons l'agència de notícies algeriana, uns 600 algerians que treballaven a la planta han pogut fugir.

Entre el personal retingut hi havia ciutadans britànics, noruecs, japonesos, francesos i dels Estats Units. Els jihadistes exigien l'alliberament d'un centenar de presoners islamistes radicals de les presons algerianes. El govern d'Alger, però, ja va advertir dimecres que no pensa negociar amb els segrestadors. Un portaveu d'Al-Qaida havia amenaçat aquest dijous que, si les forces algerianes intentaven un alliberament de la planta, farien explotar la instal·lació, cosa que finalment no han fet. Amb tot, Londres i París han fet saber el seu malestar per la forma com s'ha desenvolupat la intervenció de l'exèrcit. Dos dels morts són ciutadans britànics, i dos són francesos.

British Petroleum, que gestiona la planta d'In Amenas amb una companyia noruega i una d'algeriana, ha anunciat que evacua tot el seu personal "no essencial" d'Algèria.

stats