França, condemnada per no prohibir que els pares peguin a les criatures

El Consell d'Europa sanciona París per permetre el "dret a corregir" els fills. Només 44 països al món aboleixen la violència contra els menors dins la família

El Consell d'Europa ha d'anunciar aquest dimecres una condemna contra França per no prohibir explícitament que els pares peguin a les criatures. Segons ha avançat el diari 'Le Monde', l'organisme europeu de Drets Humans considera que París "no preveu una prohibició prou clara, dissuasòria i precisa dels càstigs corporals". El dictamen no implica sancions, però els impulsors de la denúncia esperen que serveixi per accelerar un canvi legislatiu.

La llei francesa reconeix als pares el dret de "corregir" els seus fills, mentre que els càstigs corporals estan prohibits a l'escola i a l'exèrcit. Una ONG britànica de defensa de la infància ha denunciat França i sis països més per incomplir la Carta Europea de Drets Socials, de la qual són signataris, i que estableix que els estats han de "protegir els infants i els adolescents contra la negligència, la violència o l'explotació". Els altres països denunciats són Bèlgica, Itàlia, Eslovènia, la República Txeca i Irlanda, però el Consell no es pronunciarà sobre aquests casos fins abans de l'estiu.

El maig de 2014, un diputat ecologista francès va presentar una esmena per prohibir els càstigs corporals dins la família, que va ser retirada després del compromís del govern de recuperar la discussió en el marc d'una reforma legislativa més àmplia.

Fins a 27 dels 47 països membres del Consell d'Europa prohibeixen tot tipus de càstig corporal a les criatures. A tot el món només 44 països prohibeixen aquesta pràctica. El 1979 Suècia va ser pionera a sancionar-la. L'Observatori de la Violència Educativa Ordinària detalla al seu web el mapa mundial de països "abolicionistes".