Manifestacions massives enmig de la vaga del sector públic a França

Protesten contra la reforma laboral de Macron que preveu una retallada de 120.000 empleats públics

Els funcionaris francesos es manifesten aquest matí de dimarts contra la reforma laboral del president Emmanuel Macron enmig d'una jornada de vaga convocada a tot el sector públic.

Per primera vegada en deu anys, segons destaca el canal BFM TV, tots els sindicats de la funció pública s'han unit per denunciar els efectes negatius sobre el sector dels plans de l'executiu.

En la convocatòria, les nou organitzacions sindicals consideren "inacceptable" que el seu poder adquisitiu es vegi perjudicat i que hi hagi una retallada prevista de prop de 120.000 llocs de treball en el sector públic, d'un total actual de 5,4 milions de treballadors.

Milers d'estudiants s'han unit a la protesta del sector públic als carrers de París. Tots els professors han estat convocats també pels seus sindicats respectius, i només a París, segons SNUipp-FSU 75, han tancat 70 centres escolars.

El personal sanitari i les forces de l'ordre també participen a la protesta, on s'han vist pancartes com la del sindicat de policies, que denunciava "Condicions de treball degradades, comissaries arruïnades, policies abandonats".

Els sindicats, segons la seva crida, exigeixen "una veritable negociació salarial", que es tradueixi en un "veritable reconeixement" de la seva feina i en la consecució dels mitjans necessaris per poder exercir-lo.

Per la seva banda, la Direcció General de l'Aviació Civil (DGAC) ha recomanat a les companyies aèries que redueixi el 30% dels vols previstos per a aquest dimarts. Entre altres aerolínies, Easyjet suprimirà prop de 104 vols, i Ryanair compta deixar a terra uns altres 220 avions.

Encara que la companyia ferroviària SNCF confia que no hi hagi incidències, l'empresa gestora dels transports públics, RATP, adverteix que hi pot haver retards en el Rodalies B de la regió parisenca.